Autor: Marija Vujovic
Foto: Marija Vujović
11:05
25.6.2019.

Počela ugradnja limitatora buke

Shodno Pravilniku o buci koji je stupio stupio na snagu 1. maja, a propisalo ga je Ministarstvo turizma, danas je u našem gradu počela ugradnja limitatora buke.


Za početak limitatori će se ugraditi u Njegoševoj ulici, u takozvanom Sutomoru gdje je najveći broj prijava građana ovim povodom.

Kako je kazao načelnik Komunalne policije u Nikšiću Novica Milović, danas kreću sa tri objekta, a u narednih desetak dana očekuje da završe sa čitavom Njegoševom ulicom.

“Službe Komunalne policije i inspekcije pokrenule su procedure i upravne postupke za ugradnju limitatora u najužem dijelu grada gdje je i najveća buka. Svi ugostiteljski objekti i u užem i širem dijelu grada moraće ugraditi limitatore. Danas krećemo do tri ugostiteljska objekta zajedno sa službom Komunalne inspekcije i predstavnicima akreditovane firme koja će to uraditi, jer je fizički nemoguće ugraditi limitatore u više lokala dnevno u periodu kada je buka najmanja”, naveo je Milović dodajući da Opština Nikšić prednjači od početka i u tom postupku.

Limitatori, kako je objasnio, neće u potpunosti da zaustave muziku kada se prekorači dozvoljena jačina, već će da je limitiraju na određeni nivo propisan zakonom.

„Time se štiti građanin, radnik u ugostiteljskom objektu i sredina. Vlasnici ugostiteljskih objekata imaju određene predrasude kada su u pitanju limitatori, jer smatraju da će biti smanjen zvuk, a navikli su na veću buku, glasnu muziku. Ugostiteljski objekat mora da ima adekvatnu izolaciju i ugrađen limitator, a vlasnici će vidjeti povoljnosti kada se procedura okonča”, dodao je Milović.

Stručni saradnik Instituta sigurnosti iz Podgorice Boško Perović istakao je da Zakon o turizmu i ugostiteljstvu u članu 80 nedvosmisleno ukazuje na obavezu svih ugostiteljskih objekata da se instalira limitator zvuka.

“Imamo i Pravilnik o zaštiti na radu u ugostiteljskim objektima, što znači da se štiti i građanin, odnosno i gost u barovima, restoranima, noćnim klubovima, a apostrof se stavlja i na zaposlene konobare, barmene, kuvare, koji ne smiju biti izloženi određenom nivou zvuka u toku svog radnog vremena. Za radno vrijeme od osam sati nivo maksimalnog dozvoljenog zvuka je 75 decibela, a za noćne klubove, s obzirom da je kraći period boravka, granična vrijednost je 90 decibela. Jačina zvuka u spoljašnjoj sredini je dozvoljena do 65 decibela”, kazao je on, a zatim i objasnio kako funkcioniše limitator.

“Limitator je tehnički elektronski uređaj koji u slučaju prekoračenja nivoa zvuka na koji je baždaren, pusti za kratko vrijeme i nakon toga vraća na nivo zvuka na koji je baždaren, što znači da nema ukidanja muzike, ni prekida struje, što je povoljno za vlasnike ugostiteljskih objekata. Dosta ugostiteljskih objekta ima i živu svirku, pa vlasnici u tom slučaju moraju imati sisteme takvog kvaliteta koji će biti limitirani ili živi izvođači moraju limitirati svoj sistem”, zaključio je on.

U ugostiteljskim objektima koji ne budu imali ugrađene limitatore, buku će redovno kontrolisati Komunalna policija, a kazne se kreću u iznosu od 2.000 do 20.000 eura.

loading...

Ostale vijesti iz kategorije