Autor: onogost.me
Foto: onogost.me
12:04
16.9.2019.

Počeli radovi na izgradnji Doma za stare

Predsjednik Vlade Duško Marković, šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Aivo Orav i predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović danas su svečano ozvaničili početak radova na izgradnji Doma za stare.


Marković je izrazio zadovoljstvo što prisustvuje početku radova na izgradnji Doma za stare u Nikšiću vrijednog 7,4 miliona eura, koji se, kako je dodao, u prvoj fazi finansira iz donatorskih sredstava - 3,3 miliona eura. Drugu fazu, kako je napomenuo, finansiraće Vlada u cjelosti.

“Ovo je dokaz da Vlada i država sa svojim partnerima i donatorima se veoma odgovorno odnosi prema licima koja su u stanju socijalne i stambene potrebe - penzionerima izbjeglicama i socijalno ugroženim  građanima”, naveo je Marković dodajući da je realizacija ovog projekta za poštovanje.

Šef Delegacije Evropske unije u Podgorici, ambasador Aivo Orav podsjetio je da je ovo jedan od najvećih projekata do sada odobrenih u okviru Regionalnog stambenog programa u Crnoj Gori.

“Ovaj program je sjajan primjer kako Evropska unija, zajedno sa svojim partnerima, može da promijeni život ljudi, izgradi nove domove i pomogne im da prevaziđu posljedice sukoba devedesetih. Takođe je važan jer podstiče regionalnu saradnju, dobrosusjedske odnose, vodeći ka trajnoj stabilnosti i napretku, istovremeno rješavajući teška pitanja i pokazujući privrženost principu solidarnosti”, naveo je Orav.

Kada govorimo o ljudskim pravima i osnovnim slobodama, kako je dodao, obezbjeđivanje dostojnog života i stanovanja svim građanima je glavni cilj svake države.

“Stoga ohrabrujemo Crnu Goru da nastavi sa dobrim napretkom u sprovođenju Regionalnog stambenog programa koji će doprinijeti rješavanju socijalnih, zdravstvenih i drugih potreba starijih i ranjivih ljudi”, poručio je on.

Predsjednik opštine Veselin Grbović kazao je da je ovaj projekat značajan sa više aspekata.

“Kao prvo, naši najstariji sugrađani, kao i starije osobe sa invaliditetom, čije porodice nijesu u prilici da brinu o njima ili jednostavno oni sami žele provesti starost u domu, dobiće mjesto za život sa svim neophodnim sadržajima. Potom, otvaranjem ovog doma stvoriće se uslovi za radnim angažovanjem određenog broja lica. I na kraju, na mjestu bivših ruiniranih kasarni, dobićemo funkcionalno i moderno uređene objekte”, smatra Grbović dodajući da je ugovor o grantu potpisan od strane Razvojne banke Savjeta Evrope (CEB-a)  i Ministarstva rada i socijalnog staranja 10. avgusta 2018. godine.

Kroz I fazu, kako je rekao, predviđena je rekonstrukcija tri postojeća vojna objekta, odnosno upravne zgrade i dva smještajna paviljona. Ukupna vrijednost projekta I faze, podsjetio je, iznosi 4,778,504.69 eura, a rok za završetak je 10 mjeseci. Posao je dodijeljen nikšićkoj firmi LD gradnja, a ubrzo će biti donijeta odluka i o izboru izvođača za II fazu.

“Opština Nikšić oslobodila je izgradnju ovog objekta svih naknada za komunalno opremanje, a naša Agencija za projektovanje i planiranje je uradila projektnu dokumentaciju. Objekti će biti urađeni u skladu sa svim standardima i potrebama starijih i osoba sa invaliditetom”, najavio je Grbović i zahvalio brojnim donatorima.

Kroz Regionalni stambeni program za Crnu Goru prvi objekat je urađen upravo u Nikšiću i to 2017. godine, kada je završena stambena zgrada sa 62 jedinice. Ukupna vrijednost projekta iznosila je oko 2.600.000,00 eura, a projekat je realizovan u potpunosti i u planiranom roku.

loading...

Ostale vijesti iz kategorije

 • 15:28
  21.10.2019.

  Premijerno izvedenom predstavom “Pruži mi ruku”, polaznici Osnovne škole obrazovanja odraslih "Radoje Čizmović" iz Ozrinića obilježili su Dan borbe protiv trgovine ljudima.

 • 14:39
  21.10.2019.

  Vjereničko veselje u svadbenom salonu „Knjaz“, na Brlji, u petak 11.10. moglo je imati tragične posljedice po D.K., buduću mladu, nakon što je tokom slavlja ranjena u nogu iz pištolja, saznaje portal Onogošt.

 • 10:55
  21.10.2019.

  Problem da vodosnabdijevanjem u naselju Rubeža, prema riječima našeg čitaoca, traje već nekoliko dana.

 • 09:27
  21.10.2019.

  U Crnoj Gori jutros su povoljni uslovi za saobraćaj, dok je po kotlinama u sjevernim predjelima zbog magle mjestimično smanjena vidljivost, saopštili su iz Auto moto saveza (AMSCG).