Autor: onogost.me
Foto: Privatna arhiva
13:51
29.11.2021.

Preminuo doktor Mirko Toša Đurović

Danas je u 86. godini života preminuo Mirko Toša Đurović, pedijatar koji je liječio znanjem ali i riječima, piše RTNK.


"Uvijek može više i bolje, govorio je dr Mirko Đurović, pedijatar, uvijek Nikšićanin, koji je u medicini stekao zvučne, naučne titule ali i one prestižnije koje ne krase šture radne biografije, bijele mantile, ili vrata kancelarija, ali krase čovjeka: čuveni ljekar, institucija, pravi humanista, dobar čovjek… Pola vijeka bio je doktor na terenu ili u ordinaciji, a posebno dječijih tijela i duša.

Rad u Nikšićkom medicinskom centru, od 15. 10. 1962. znanje, entuzijazam i posvećenost, koji su nadomještali oskudnu aparaturu, uspješna reorganizacija zdravstvene zaštite djece, specijalizacija u Beogradu, subspecijalizacija u Zagrebu, brak sad dr Dušankom Paraušić, rođenje djece, blizina roditeljskog doma, Nagrada oslobođanja grada bili su ispunjenje njegovog sna. Lako dr Toša govorio o uspjesima gdje je bio dio tima, a teško o onim gdje je ostavio lični pečat kao znamenje. To je osobina velikih ljudi a velikim ih čine riječi, djela i riječ o njima. A riječ o velikom doktoru, pravom humanisti živa je pa se često čuje - tako je govorio dr Mirko, Toša ili Đetić, čovjek koji je samarićanskom posvećenošću liječio čovjeka, a malom obećavao da će biti čovjek važan. Ima li svetije misije", zapisala je novinarka Sonja Vujadinović.

 

Ostale vijesti iz kategorije

 • 21:50
  17.1.2022.

  Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.

 • 19:31
  17.1.2022.

  Dva beživotna tijela, djevojke rođene 1994. godine i muškarca rođenog 1988. godine izvučena su iz Slanog jezera, kod Vrtačke brane, saopšteno je Portalu RTCG iz Uprave policije.

 • 13:05
  17.1.2022.

  Sjutra pa sve do kraja 2022. godine, Komunalna policija će, u zajedništvu i saradnji civilnim sektorom koji se bavi zaštitom dobrobiti životinja na teritoriji opštine Nikšić, sa kojim je već sprovedeno više zajedničkih aktivnosti u slučajevima kršenja odredbi Odluke o držanju kućnih ljubimaca, sprovoditi akciju “Čitač”.

 • 09:48
  17.1.2022.

  U Crnoj Gori jutros se saobraća po pretežno suvim putevima, a vidljivost je dobra, saopšteno je iz Auto moto saveza Crne Gore (AMSCG).