Problem sa smještajnim kapacitetima: U Spužu 140 pritvorenika viška

UIKS
 • Autor onogost.me
 • 09.09.2023. u 13:23
Istražni zatvor u Spužu već godinama ima problem sa smještajnim kapacitetima. U toj ustanovi trenutno boravi 445 pritvorenika, među kojima su i oni koji se sumnjiče za najteža krivična djela, što je za 140 osoba više u odnosu na standarde Evropske unije.

Kako bi rasteretili taj zatvor jedan broj pritvorenih je, uz saglasnost suda, prebačen u zatvor za idržavanje kratkih kazni. Ipak pritvorenici negoduju.

“Prebukirani jesmo dosta što otežava sve ostale aktivnosti, ljudska prave se poštuju koliko se može u ovim uslovima”, kaže jedan od pritvorenika za TVCG.

“Kako je prebukiranost u zatvoru tako su nam je uskraćeno i pravo na fizičku aktivnost koje po zakonu imamo dva sata mi to trenutno obavljamo dva puta po pola sata”, navodi drugi pritvorenik.

U Upravi zatvora su svjesni problema koji se odnosi na prebukiranost zbog čega, kako kažu, intenzivno rade na proširenju kapaciteta zatvora.

“Sa Ministarstvom pravde radimo na izgradnji novog objekta sa oko 200 mjesta za lica iz organizovanog kriminala kako bi se izolovali od drugih lica. Na trećem spratu istrage nalazi se zdravstvena služba koju moramo izmjestiti, tako da ćemo dobiti 60-70 mjesta”, rekao je za TVCG Darko Vukčević, pomoćnik direktora UIKS-a.

Prebukiranost u zatvoru utiče i na zdravstvenu zaštitu tvrde pojedini pritvorenici.

“Oni ne mogu da pruže svoj maksimum zbog prebukiranosti”, navodi pritvorenik u UIKS-u.

“Ja nisam imao puno dodirnih tačaka ali kada sam imao meni su izašli u susret i pomogli su mi, možda ima i dugačijih slučajeva ali mislim da s obzirom na to koliko ima doktora na broj pritvorenika mislim da je zadovoljavajuća”, dodaje drugi pritvorenik.

“Zatvorenici u ovom trenutku imaju bolju zaštitu nego ljudi na slobodi to odgovorno mogu reći. Čeka se jedino na specijalističke preglede u KCCG-u”, ističe Vukčević.

On navodi i da u istražnom zatvoru od prošle godine rade tri ljekara, da su pritvorenicima dostupni specijalisti, kao i da će ubuduće raditi na tome da se zdravstvena zaštita dodatno poboljša do otvaranja zatvorske bolnice.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Vojnicima su plate u protekloj godini povećane dva puta. Drugo povećanje će, kako je u emisiji "Stav" poručio načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore Zoran Lazarević administrativno biti završeno do kraja godine.
  U saobraćajnoj nesreći na magistralnom putu Nikšić - Danilovgrad u mjestu Straševina poginuo je motocilista.
  Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.