Autor: onogost.me
Foto: Privatna arhiva
09:01
23.2.2021.

UP: Prošle godine prijavljen nestanak 120 osoba

Upravi policije prijavljen je nestanak 120 osoba tokom 2020. godine, saopšteno je Vijestima iz te institucije.


“Upravi policije je od početka ove godine prijavljen nestanak - udaljenje od kuće, 120 lica. Od ukupnog broja po osnovu pronalaska lica ili identifikacije beživotnog tijela pronađeno je i obustavljene su potrage za 110 lica, od kojih su 105 lica pronađena živa, a pronađeno je i identifikovano pet beživotnih tijela. Još uvijek se intenzivno traga za 10 lica”, navodi se u odgovorima dostavljenim Vijestima.

Oni su objasnili da prilikom zaprimanja prijave o nestalom licu, Uprava policije objavu raspisuje bez odlaganja.

“Sektor kriminalističke policije o nestanku obavještava sve policijske organizacione jedinice na teritoriji Crne Gore i nalaže hitno preduzimanje pojačanih mjera svih oblika kontrole i operativnih provjera, posebno na graničnim prelazima. U zavisnosti od okolnosti i mjesta nestanka obavještavaju se posredstvom NCB Interpola, policije u regionu i šire”, konstatovali su iz Uprave policije.

Imajući u vidu okolnosti svakog pojedinačnog slučaja, rekli su da operativne terenske i druge provjere podrazumijevaju detaljnu pretragu terena, identifikovanje kontakata i kretanja nestalog lica, angažovanje posebnih jedinica policije (ronilačka, helikopterska, upotreba službenih pasa), s ciljem pronalaska nestalog lica.

“U skladu sa Zakonikom o krivičnom postupku Crne Gore (čl. 509), policija može objavljivati i fotografije nestalih lica, ako postoje osnovi sumnje da je do smrti, odnosno nestanka tih lica došlo usljed krivičnog djela. U skladu sa čl. 511 Zakonikom o krivičnom postupku, a radi obavještavanja javnosti o objavi, mogu se koristiti i sredstva javnog informisanja”, navodi se u odgovoru Vijestima.

Pojasnili su i da policija, u odnosu na čl. 39 Zakona o unutrašnjim poslovima, može na osnovu sudskog naloga ili naloga državnog tužioca - zahtjevom prikupljati podatke i od telekomunikacionih operatera: “A koji bi bili usmjereni na eventualno lociranje lica ili njegove kontakte, putem dobijenih podataka o komunikacijama”.

“Ako je vjerovatno da se lice koje se u Crnoj Gori vodi kao nestalo, nalazi u drugoj državi, može se raspisati i međunarodna objava. U slučaju nestanka maloljetnog lica, policija informiše centar za socijalni rad”, saopšteno je iz Uprave policije.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 09:49
  8.3.2021.

  Povodom Osmog marta, Međunarodnog dana žena, čestitke su uputili iz Vlade, predsjednik Crne Gore i premijer.

 • 09:17
  8.3.2021.

  U višim planinskim predjelima Crne Gore mjestimično su mogući nailasci na poledicu, saopšteno je iz Auto- moto saveza Crne Gore (AMSCG).

 • 08:58
  8.3.2021.

  Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta naložilo je direktorima osnovnih škola da spriječe organizovanje kupovine poklona za 8. mart učiteljicama i nastavnicama i time prekinu praksu koja već godinama važi u vaspitno-obrazovnim ustanovama, piše Dan.

 • 08:25
  8.3.2021.

  Iz Servisa za zaštitu voda saopšteno je da je put oko Slanog jezera, duž njegove južne strane, nasut pijeskom, nakon što je preko 200 građana uputilo peticiju predsjedniku Opštine Milutinu Simoviću.