Radojević: Sve spremno za izgradnju Doma za stare

1
onogost.me
  • Autor onogost.me
  • 20.05.2018. u 06:04

Iza bodljikave žice nekadašnje kasarne pod Trebjesom vojnička čizma odavno se ne čuje. Objekti prepušteni zubu vremena na meti su vandala dok čekaju nove stanare.

Država ovdje vidi dom za našu najstariju populaciju i na to je stavljena tačka još prije tri godine. No, nikako da stigne saglasnost donatora iz evropske razvojne banke, jer se odluka za oko šest miliona eura vrijedan projekat, za koji će država izdvojiti trećinu, ne donosi preko noći.

Marko Radojević, potpredsjednik opštine Nikšić, kaže da ne postoji mogućnost da se projekat ne realizuje.

„Dosad smo imali 12, 13 komisija i svaku smo izuzetno dobro prošli. Ostala je posljednja, po proceduri njihovoj koju mi nismo mogli ubrzati i koja će biti u toku juna“, kazao je on.

Opština je već uradila glavni projekat i dobila građevinsku dozvolu za adaptaciju oko 12.000 kvadrata vojnih objekata u kojima će biti posla za oko 80 radnika, a smještaj će naći oko 200 starih osoba.

“Svi će oni imati odvojene trpezarije, na spratovima mini čajne kuhinje. Tu su predviđene i radno-okupacione aktivnosti, biblioteke, čitaone, fitnes, kompletno sve sadržaje. Imaće mogućnost i da rade u plastenicima i obrađuju zemljište“, objašnjava Radojević.

Iako se još nije ni krenulo sa rekonstrukcijom, potencijalni korisnici već se interesuju za budući dom koji će, smatraju u lokalnoj upravi, biti veoma značajan za Nikšić i centralni dio Crne Gore.

„Najbliži dom starih je u Risnu, tako da mi očekujemo da će se dobar dio Nikšićana vratiti ovdje jer su gradu potrebni ovi kapaciteti. A svi stanovnci Nikšića, Šavnika i Žabljaka sa sjedištem u ovom domu su za par eura do kuće i kućne destinacije“, dodaje on.

Magacini i spavaonice nekadašnje kasarne našli su se i na holivudskom platnu. Prije godinu i po ovaj prostor pretvoren je u filmski studio u kojem je rađen rimejk filma „Leptir“, jednog od najboljih ostvarenja 70-ih godina prošlog vijeka, u kojem su glavne uloge tumačili legendarni Stiv Mekvin i Dastin Hofman.

Statiste i logorski ambijent, kako sada stvari stoje, zamijeniće ipak lijepo uređen prostor za našu najstariju populaciju, kojim će gazdovati Minsitarstvo rada i socijalnog staranja.

rtcg.me

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.