Romi iz Peći naselili napuštenu baraku kod bolnice, prijete da će pobiti sve koji pokušaju da ih isele

romi
Darko Bulatović
  • Autor onogost.me
  • 30.11.2016. u 13:34

Imanje Jelića, u srcu grada, u Ulici Peka Pavlovića, koje zbog spora nasljednika obrasta u šiblje već 25 godina, dobilo je nedavno „vlasnike“ zbog kojih okolni stanari noćima nemaju mira. 

Naime, u malu oronulu baraku uselila se tročlana romska porodica iz Peći, koja odbija da napusti imanje u blizini bolnice. Štaviše, prijete da će sve zapaliti, ukoliko im se neko približi.

„Ovdje živimo. Nikome ne smetamo. Na kantama jedemo, ložimo vatru… Ne smije niko da dođe da nas izbaci odavde. Ubiću ga ja odmah. Policija je dolazila i rekla nam da možemo da ostanemo. Mene su tri-četiri puta stavljali u zatvor, ako mi dođe, sve ću da zapalim i da pobijem ođe”, upozorava Rom koji se predstavio kao Eton Osmani. 

Romi tvrde da su došli iz Peći, te da su tražili pomoć nadležnih, ali, pošto niko, navodno, nije htio da im izađe u susret, bili su primorani da se sami snađu.

Za okolne stanare ovo je samo kap koja je prelila čašu, jer godinama pokušavaju kod nadležnih da riješe problem spornog imanja, koje je nekad bilo u vlasništvu Vidosave Jelić, ali budući da ona nije imala direktnih nasljednika ispostavilo se da se za parcelu u srcu grada kasnije javilo čak tridesetak bližih rođaka.

Zbog spora oko nasljedstva, imanje, za koje najbliže komšije Nenezići kažu da je bilo primjer ljepote i urednosti, pune dvije decenije obrasta u šiblje, a nastanjuju ga, kako ističu, zmije i pacovi.

Tu su sad još jedni nezvani gosti sa čim Nenezići ne mogu nikako da se pomire i traže hitnu reakciju nadležnih iz Opštine.

Momir Nenezić, čija se kuća i imanje nalazi uz oronule objekte i smetlište, kaže da se plaši da mu Romi ne zapale kuću i tako direktno dovedu u opasnost njegovu porodicu.

“Oni svakog dana, a posebno uveče, lože vatru. Pale plastiku. Od dima i smrada ne možemo ni prozor ni vrata da otvorimo. Sada i javno prijete da će sve da zapale, zaista smo zabrinuti za bezbjednost naših porodica, a i za našu imovinu”, ističe Nenezić i poziva opštinare da konačno reaguju.

“Prije par mjeseci, nakon našeg obraćanja medijima, javno je iz Opštine rečeno da će problem biti riješen, te da će se preduzeti zakonske norme, ali od toga, već pet mjeseci, nema ništa. Zato, imamo sad novi problem“, zaključuje on.

Jedan od nasljednika zabranio čišćenje

Prije godinu lokalna uprava pokušala je da imanje očisti i zaštiti od daljeg odlaganja smeća, ali pred samo izvršenje jedan od vlasnika, Kostadin Đikanović, vratio je mašine pod izgovorom da će mu uništiti voćnjak.

„Taj voćnjak decenijama ne rađa. Od njega nikakve koristi nema. Od kada je starica umrla niko o ovom imanju ne vodi računa. Niko se od tih vlasnika ne pojavljuje”, tvrdi Nenezić.

Naš portal je o ovom probelmu juče obavijestio opštinare, koji su nam obećali da ćemo u najkraćem roku dobiti odgovor.

 

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.