Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Sindikat: Prosvjetari u ponedjeljak stupaju u štrajk

onogost.me
 • Autor onogost.me
 • 16.02.2024. u 12:32
Sindikat prosvjete donio je odluku o organizovanju štrajka od ponedjeljka 19. februara.

Kako su saopštili na konferenciji, štrajkom ne zatvaraju vrata pregovorima sa Vladom, ali su prinuđeni da ga započnu.

“Mi smo na sastanku 7. februara, prije devet dana, predložili Ministarstvu prosvete i Ministarstvu finansija neke modele koji bi bili prihvatljivi prosvjetnim radnicima. Poenta priče je da mi tražimo samo ono što smo dogovorili još prije dvije godine i što smo potpisali granskim kolektivnim ugovorom 28. ili 9. decembra 2022. godine, a to je da nam se od 1. januara 2024. godine zarade uvećaju za 10 odsto”, kazao je predsjednik Sindikata Radomir Božović.

On je kazao da je ponuda Vlade da im se uvećaju zarade 15 odsto do kraja trećeg kvartala neodređena.

“Treći kvartal može da bude 1. jula, 1. avgusta, 1. septembra. Dakle, mi nemamo konkretno kada. A 15 odsto neto uvećanje zarada... Granski kolektivni ugovor ne prepoznaje formulu u kojoj zarade mogu da se uvećaju 15 odsto neto”, kazao je on.

Božović je kazao da su prije konferencije bili u Ministarstvu prosvjete, te da tamo nijesu našli ministarku, koja je na putu, ali su se sastali, objašnajvaju, sa sekretarima koji nijesu imali ništa novo da im kažu.

"I dalje se spominju državne priče, 15 odsto neto i treći kvartal. Dakle, jedna vrlo neodređena priča koja je vrlo maglovita i jednostavno nije konkretna. U ovom trenutku mi u prosvjeti stupamo u štrajk od ponedeljka 19. februara", kazao je Božović.

Istakao je da oni traže ono što su dogovorili prije dvije godine, a ne povećanje zarada.

"Dakle, ovo je borba praktično za odbranu prava, pravde i dostojanstva prosvjetnih radnika. Ne možemo i ne smijemo da dozvolimo kao društvo da se jedan granski kolektivni ugovor, koji ima rang zakona što se tiče zarada i ostalih prava za prosvjetne radnike, jednostavno stavi pod noge, da se baci bez riječi najave, bez riječi obrazloženja", rekao je Božović.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci