Šobiću uručena Trinaestojulska nagrada

sobic
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 12.07.2016. u 11:10

Miladin Šobić, ovogodišnji laureat Trinestojulske nagrade, primio je danas najveće državno priznanje.

Kratko i emotivno, Šobić je podigao nagradu, što je ispraćeno dugim aplauzom u sali. Zatim se, napuštajući podijum, pozdravio sa premijerom Crne Gore Milom Đukanovićem.

Nakon ceremonije uručenja nagrada, upriličen je koktel. Šobić je ostao vjeran svom višedecenijskom običaju i nije davao izjave za medije.

Inicijativa da legendarni kantautor dobije državno priznanje potekla je prije dvadesetak dana u Nikšiću i kampanjom ”Od druga do druga”, za nekoliko dana, ujedinila Crnu Goru.

Skupljeno je preko 10.000 potpisa u elektronskoj i pisanoj formi, koji su predati Ministarstvu kulture na Cetinju, čime je Šobić postao kandidat za dobijanje Trinaestojulske nagrade.

Pored njega, nagrade koje je danas uručio predsjednik Parlamenta Crne Gore Darko Pajović, dobili su prof. dr Igor Đurović i književnik Milorad Popović, dok je nagradu za životno djelo dobio režiser Veljko Bulajić, koji se kratkim govorom zahvalio na uručenom priznanju.

“Pripala mi je čast da se u moje ime iskažem zahvalnost na priznanju koje mi je Crna Gora dodijelila”, rekao je između ostalog Bulajić.

Trinaestojulska nagrada za životno djelo se dodjeljuje istaknutom naučnom radniku ili umjetniku koji je stvojim stavralaštvom obilježio vrijeme u kojem je djelovao, čiji je stvaralaćki put zaokružen i čije djelo predstavlja trajno dobro Crne Gore.

Trinaestojulska nagrada za 2016. godinu dodjeljuje se građaninu ili državljaninu Crne Gore, grupi ili pravnom licu, koji ima sjedište na teritoriji Crne Gore za djela ili ostvarenja u svim oblastima rada i stvaralaštva u prethodne dvije godine, koji su od izuzetnog značaja za državu.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Nikšićkoj policiji je 3. decembra u 11.25 časova prijavljeno od strane Medicinskog centra Nikšić, da je u njihove prostorije pristupilo maloljetno lice u prisustvu roditelja, sa povredama iz nasilja.