Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
19:23
14.4.2019.

SOS linija: Iz Nikšića i dalje najviše poziva

Projektni tim Nacionalne SOS linije za žrtve nasilja u porodici u periodu od 1. januara do 31. marta 2019. godine primio je ukupno 711 poziva.


“Tokom perioda od tri mjeseca pruženo je ukupno 876 usluga od čega je najviše usluga informisanja - 431 put, zatim povjerljivih razgovora - 306 puta, 55 usluga psihološkog savjetovanja, 43 posredovanja prema institucijama, 8 zahtjeva za smještaj u sklonište, 2 upućivanja i ostalih usluga”, naveli su iz SOS linije.

Tokom prethodna tri mjeseca pozivi su pristigli iz 15 opština u Crnoj Gori.

“Najviše poziva je stiglo iz Nikšića - 252 i Podgorice - 117, Berana - 94, Bara -75, Tivta - 29, Herceg Novog – 27, Tuzi - 22 poziva, Rožaja -21, Danilovgrada - 17, Kotora -15, Bijelog Polja -14, Ulcinja – 11, Budve -9, Cetinja i Šavnika po 4 poziva”, dodali su oni.

Nacionalnu liniju najčešće pozivaju žrtve lično, a u ime žrtve pozivaju službenici centara za socijalni rad, rođaci, službenici centara bezbjednosti i građani.

Linija za pomoć žrtvama nasilja u porodici dostupna je svakog petka od 13h do 21h i za žene sa iskustvom nasilja koje govore albanskim jezikom.

“Podsjećamo da je linija besplatna za pozive sa bilo koje mreže u Crnoj Gori i dostupna 24 sata, 7 dana u sedmici. Radom servisa koordinira SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Nikšić. Servis predstavlja prvi i najvažniji kontakt za podršku žrtvama nasilja u porodici. Konsultantkinje koje rade na liniji imaju zadatak da ojačaju snage žrtve, servisiraju njene akutne potrebe, podrže je da osnaži svoje kompetencije i povrati kontrolu nad svojim životom. Servis osnažuje i pruža podršku žrtvi kroz sljedeće segmente: emocionalnu podršku, informisanje o pravima i mogućnostima za žrtvu, konsultacije i pomoć u kriznim situacijama, upućivanje na druge organizacije, ustanove, institucije i psihološko savjetovanje”, podsjetili su oni.

Ostale vijesti iz kategorije