SOS telefon Nikšić: Tražimo uspostavljanje nezavisnog tijela za borbu protiv femicida

SOS Nikšić
 • Autor onogost.me
 • 13.03.2023. u 12:39
SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Nikšić, u okviru kampanje #KojaJeSljedeća, tražiće od nadležnih organa uspostavljanje nezavisnog tijela za borbu protiv femicida u Crnoj Gori. Oni su kazali da u prosjeku svaka četiri mjeseca, najbliži član porodice ubije jednu ženu u Crnoj Gori. Nadležni državni organi, kako ističu, ne informišu adekvatno javnost o preduzimanju mjera povodom ubijenih žena. Zbog toga traže uspostavljanje nezavisnog tijela za borbu protiv femicida u Crnoj Gori.

„Uspostavljanje nezavisnog tijela za borbu protiv femicida je obaveza Republike Crne Gore, u skladu sa preporukom specijalne izvjestiteljke Ujedinjenih nacija, a to je i prvi pokazatelj da država ozbiljno shvata ubistva žena. Od kada je prije osam godina pokrenuta ova globalna inicijativa, u svijetu su uspostavljeni različiti modeli nezavisnih tijela za borbu protiv femicida. Kampanjom „Koja je sljedeća“, istovremeno tražimo uspostavljanje ovog tijela u Crnoj Gori, Srbiji i Albaniji, čime će se obezbijediti prikupljanje podataka o femicidima koji će biti dostupni javnosti i ujedno unaprijediti rad institucija i poboljšati sistem zaštite žena od nasilja“, izjavila je Nataša Međedović, izvršna koordinatorka SOS telefona Nikšić.

U okviru kampanje #KojaJeSljedeća, u narednih mjesec dana, biće organizovan niz aktivnosti sa ciljem da se formira nezavisno tijelo za borbu protiv femicida u Crnoj Gori, kao i u Srbiji i Albaniji.

Iz SOS telefona Nikšić podsjećaju da je nasilje prema ženama najrasprostranjeniji oblik kršenja prava žena u svijetu, a femicid je najekstremniji oblik nasilja prema ženama.

„Na globalnom nivou, svakih 11 minuta jednu ženu ubije partner ili član porodice. Većinu ubijenih žena u Crnoj Gori ubili su njihovi partneri ili drugi članovi porodice, a u poslednje tri godine dogodilo se najmanje pet femicida“, kazali iz te organizacije.

SOS telefon Nikšić je prošle godine, u partnerstvu sa udruženjem građanki FemPlatz iz Srbije sproveo istraživanje društvenog i institucionalnog odgovora na femicid u Crnoj Gori, koje je uključilo analizu sudske prakse i procjenu kapaciteta institucija zaduženih za prevenciju i zaštitu žena od nasilja. Pored toga, iz medija su prikupljene informacije o dodatnih 115 slučajeva femicida u Crnoj Gori, Srbiji i Albaniji u periodu od 2020. do 2022. godine, koji nijesu obuhvaćeni analizom sudske prakse. Ovi femicidu su predstavljeni na interaktivnoj mapi femicida.

„Dostupna istraživanja pokazuju da je skoro svaki femicid mogao biti spriječen. U mnogim slučajevima izostala je blagovremena i efikasna reakcija institucija sistema na prijavu nasilja, kao i umanjivanje opasnosti i nesagledavanje rizika po bezbjednost žrtve“, naveli su u saopštenju.

Kampanju #KojaJeSljedeća SOS Nikšić sprovodi zajedno sa udruženjem građanki FemPlatz iz Srbije i CLCI iz Albanije, u okviru UN Women regionalnog programa “Implementing Norms, Changing Minds”, koji finansira Evropska unija, a koja za cilj ima zaustavljanje nasilja prema ženama u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Uoči održavanja drugog kruga izbora za predsjednika Crne Gore, koji će se održati u nedjelju 2. aprila 2023. godine, Ministarstvo unutrašnjih poslova, u cilju pružanja informacija građanima koji imaju biračko pravo na navedenim izborima, oformilo je „Call-centar“ sa jedinstvenim brojem 19820.