SOS telefon Nikšić od početka godine primio 966 poziva

sos-nk1-696x348
Ilustracija
 • Autor onogost.me
 • 18.12.2022. u 11:40
Prema poslednjim registrovanim podacima, SOS telefon Nikšić je od 1. januara do 15. novembra 2022. primio 966 poziva za pomoć, dok su prošle godine, u istom periodu, primljena 1.032 poziva. SOS telefon Nikšić je u SOS skloništu za žene i d‌jecu sa iskustvom nasilja pružio smještaj, podršku i pomoć za 58 osoba, od kojih je bilo 26 žena i 38 d‌jece. U istom periodu lani u SOS skloništu je boravilo 60 žena i d‌jece. Trenutno je u SOS skloništu smješteno devet osoba, četiri žene i petoro d‌jece.

Program asistentkinja SOS telefona Nikšić Nada Koprivica u razgvoru za “Dan” navodi da je ove godine registrovano blago povećanje broja poziva i pruženih usluga u odnosu na isti period prošle godine.

“Povećanje je registrovano u broju poziva i pruženih usluga. Pomoć su zatražile 104 osobe, i to zbog nasilja nad ženama 98 osoba, zbog nasilja nad d‌jecom četiri i zbog nasilja nad muškarcima dvije osobe”, kaže Koprivica i ističe da je skoro svaka osoba navela da je trpjela psihičko nasilje, jedna od tri osobe navele su da su preživjele fizičko nasilje, oko 15 odsto psihičko, a manje od tri odsto seksualno nasilje.

“Manje od tri odsto je prijavilo seksualno nasilje čime se još jednom potvrdilo da je to “tabu” u Crnoj Gori s obzirom na to da različita istraživanja pokazuju da je trećina žena u Crnoj Gori tokom života preživjela neki oblik seksualnog uznemiravanja, kao i da je jedna od četiri d‌jevojčice i jedan od sedam d‌ječaka do 18. godine bio/bila izložen seksualnom zlostavljanju”, istakla je Koprivica.

Ona naglašava da je broj d‌jece koja su izložena nasilju veći u odnosu na prethodni period.

“Ističemo da je broj d‌jece koja su izložena nasilju veći, posebno imajući u vidu činjenicu da, u skladu sa Istanbulskom konvencijom, svako dijete koje je svjedočilo nasilju jeste žrtva nasilja”, kazala je Koprivica.

Podsjećamo, u Crnoj Gori smještaj za žene i d‌jecu žrtve nasilja obezbjeđuje SOS telefon Nikšić u svom SOS skloništu i Sigurna ženska kuća u Podgorici koje zajedno imaju 37 sigurnih mjesta za žene i d‌jecu žrtve nasilja.

“Crna Gora je u skladu sa Istanbulskom konvencijom, koja je obavezujuća za našu zemlju, obavezna da obezbijedi najmanje 66 sigurnih mjesta za smještaj žena i d‌jece koji su preživjeli nasilje, što znači da državi nedostaje još 29 sigurnih mjesta ili 43,9 odsto”, ističe Nada Koprivica.

 

Postupanje zaposlenih u institucijama da bude u skladu sa obavezama

Nada Koprivica navodi da SOS telefon Nikšić u zaštiti žena i d‌jece sarađuje sa svim relevantnim institucijama: policija, centri za socijalni rad, tužilaštva, sudovi, zdravstvene i obrazovne ustanove… Ona ističe da je jedan od izazova koji država mora riješiti uspostavljanje standarda koji će osigurati postupanje svih zaposlenih u institucijama u skladu sa obavezama.

“Kvalitet saradnje još uvijek u značajnoj mjeri zavisi od ličnih stavova i pristupa zaposlenih u institucijama i u narednom periodu jedan od izazova koji država mora riješiti jeste uspostavljanje standarda koji će osigurati da postupanje zaposlenih, bez obzira kakve lične stavove imaju, bude u skladu sa obavezama koje propisuju međunarodna i domaća dokumenta za zaštitu žena od nasilja i nasilja u porodici”, poručuje Koprivica.

Izvor: Dan

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  U većem dijelu Crne Gore jutros se saobraća po uglavnom suvim putevima, a u višim predjelima, na mostovima i prilazima tunelima ima mjestimične poledice, saopšteno je iz Auto moto saveza Crne Gore (AMSCG).
  Lokalni Vodovod obavijestio je da će sjutra, od 10 do 14 časova, biti obustavljeno vodosnabdijevanje u lijevom dijelu Dragove Luke, što obuhvata Široku ulicu, Bistričke ulice, Dragovolučku i Tovićku ulicu.