Srednjoškolci u Nikšiću i Plužinama slušali o energetskoj efikasnosti

DMEN
 • Autor onogost.me
 • 22.11.2022. u 10:50
Društvo mladih ekologa Nikšić (DMEN) u saradnji sa NVO "Divlja ljepota" iz Plužina organizovalo je dva predavanja na temu energetske efikasnosti za učenike srednjih škola u Nikšiću i Plužinama.

Predavanja, koje je održala diplomirana inženjerka elektrotehnike Milica Glomazić, dio su projekta „Lokalna partnerstva za bolju energetsku efikasnost“, koji se sprovodi u partnerstvu sa NVO “Divlja ljepota”.

Tokom predavanja, koja su pratili učenici Srednje ekonomsko-ugostiteljske školi u Nikšiću i Javnoj ustanovi „Obrazovni centar“ u Plužinama, Glomazić je istakla razliku između štednje energije i energetske fiaksnosti.

„Prateći principe energetske efikasnosti ne mijenjamo navike, već smanjujemo potrošnju energije, za dobijanje istog rezultata”, objasnila je ona i dodala da je najbolje kombinovati oba modela.

Predstavljajući brojne praktične primjere, ona je uputila učenike da razmišljaju u smjeru prihvatanja principa energetske efiaksnosti.

„Cilj je isti komfor i efikasnost rada, sa manjom potrošnjom resursa. U svakodnevnom životu mnogo toga možemo uraditi, kako bi smanjili troškove, očuvali resurse i smanjili prekomjernu emisiju ugljen-dioksida”, navela je Glomazić.

Prema njenim riječima, energetska efikasnost odnosi se na uređaje, mjere i ponašanja koja treba preduzeti prema smanjenju troškova.

„Uređaji su rangirani različitim stepenima u odnosu na to koliko su energetski efikasni. Kada je u pitanju osvjetljenje prostorija, treba birati sijalice koje su bliže energetskom razredu “A”. Prosječna potrošnja energije u zgradama u regionu tri puta je veća nego u Evropskoj uniji. Princip eko-vožnje podrazumijeva optimalno korišćenje vozila čime se postižu uštede enrgije u gorivu. Obnovljivim izvorima energije treba zamijeniti neobnovljive, koji se i dalje mahom koriste“, navela je Glomazić naznačivši da je sistem više efikasan ukoliko zahtijeva manje energije za proizvodnju istog, krajnjeg proizvoda.

Benefiti energetske efikasnosti i korišćenja obnovljivih izvora energije, kako je rekla, višestruki su.

„Društveni benefiti su poboljšanje zdravlja i povećanje komfora. Smanjeni su troškovi, proizvodi imaju veću konkurentnost, smanjena je zavisnost od uvoza energenata. Tu su i ekološki benefiti u vidu smanjenja emisije štetnih gasova, smanjenja korišćenja neobnovljivih resursa“, naglasila je ona.

Projekat „Lokalna partnerstva za bolju energetsku efikasnost“ finansiran je u okviru drugog Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD2), koji finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). U Crnoj Gori, ReLOaD2 program realizuje se u partnerstvu sa 15 lokalnih samouprava.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati više djelova naše opštine.
  Profesionalno i odgovorno novinarstvo je javni interes i jedini cilj Ministarstva kulture i medija (MKM) je da se dođe do zakonskih rješenja kojima će se to postići i ispuniti međunorodne preuzete obaveze u oblastima slobode i izražavanja. To je poručeno na okruglim stolovima povodom predstavljanja nacrta seta medijskih zakona.