SRK „Nikšić“ i DMEN prebacili 120 kg ribe u Slano jezero

akcija_riba1
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 18.07.2018. u 09:21

Volonteri NVO Društvo mladih ekologa su učestvovali u akciji spasavanja ribe na Slanom jezeru koju je organizovao Sportsko ribolovni klub "Nikšić" (SRK NK).

„Smanjenjem vode u periodu ljeta dolazi do zarobljavanja znatne količine ribe u vrtačama i dolinama, koje vremenom presušuju i time dolazi do uginuća zarobljene ribe. Takvo stanje negativno utiče na brojnost ribljeg fonda, a posebno je ugrožena sitna mlađ koja je i najmanje otporna na smanjenje kiseonika i hrane u vodi“, kažu iz pomenute NVO.

Oni dodaju da je, uz dobru organizaciju i podršku tridesetak iskrenih ribolovaca i ljubitelja prirode, akcijom iz četiri doline prebačeno u jezero 120 kg ribe (šaran, klen, babuška) pri čemu je bilo dosta sitne mlađi.

„Održivost ribljeg fonda u Slanom jezeru je višestruki izazov zbog ovakvih pojava, nepostojanja baraža na zatvaračnici i bespravnog izlova. Kada je u pitanju bespravni izlov, značajne rezultate u suzbijanju krivolova postiže u posljednjem periodu čuvarska služba SRK NK, ali je potrebno da se potpomogne i od strane ribara i drugih lica koji borave na jezeru, u ne malom broju, u ovom periodu godine. Samo zajedničkim, odgovornim i aktivnim djelovanjem će se postići željeni rezultat. Društvo mladih ekologa će se u budućnosti zalagati da se pooštri kaznena politika za krivolovce“, ističu oni.

SRK „Nikšić“, kako naglašavaju, ulaže značajne napore da unaprijedi održivost ribljeg fonda, ne samo u ovom jezeru, nego i u drugim vodama Nikšića sa kojima gazduje.

„NVO Društvo mladih ekologa će i u budućnosti nastojati da se uključuje i podržava iste i slične aktivnosti. Takođe ćemo nastojati da zajedno osmislimo programe koji će više promovisati jezera sa aspekta razvoja eko turizma“, poručili su iz te NVO.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Nevladina organizacija “Sinergija novih krila“ na nikšićkom Trgu slobode organizovala je muzički program u sklopu humanitarne akcije „Svi po malo“ za izgradnju prvog centra za epilepsiju u Crnoj Gori.