Stešević: Mladi da iskažu viziju i potrebe u lokalnoj zajednici

radionica_naslovna
Marija Vujović
  • Autor onogost.me
  • 07.12.2016. u 11:22

Mladi Nikšića danas i sjutra će u Tehnopolisu, u okviru radionice “Moj grad – grad mladih”, imati priliku da na kreativan način izraze svoj stav prema preprekama i problemima u lokalnoj zajednici.

Oni će u toku ove dvodnevne radionice uz stručnu podršku, raditi na kreiranju detaljnog predloga za određeni sadržaj i prostor, koji bi bio namijenjen mladima.

Kako je kazao Božina Stešević, saradnik za pitanja mladih iz Agencije za lokalnu demokratiju Nikšić, današnja aktivnost je nastavak prošlogodišnje radionice sa istim nazivom, a za ovu svrhu koristiće prethodno kreiranu Mapu mladih Nikšića, na kojoj su mapirane tačke i prostori, kao i predlozi mogućih sadržaja koji bi bili namijenjen mladima.

“Prošle godine mapirali smo lokacije koje imaju potencijal za unapređenje, mapirano je nekih dvadesetak lokacija sa različitim predlozima i u različitim stanjima. Ovogodišnjom radionicom želimo da jednu od tih lokacija izaberemo, da je malo temeljnije obradimo i damo neko jasnije rješenje za nju. Kad formalizujemo neko idejno rješenje ono će da bude predstavljeno lokalnim vlastima kako bi, ukoliko budu nešto planirali da rade na toj lokaciji, uzeli u obzir i potrebe mladih”, objasnio nam je Stešević.

Suština radionice je, prema njegovim riječima, stvoriti atmosferu da se mladi okupe i prostor da iskažu svoje potrebe i interesovanja za sadržaj grada, kao jedan vid komunikacije sa lokalnom upravom.

“Mladi treba da se aktivno uključe u procese planiranja u svojoj zajednici, odnosno da imaju mogućnost da iskažu svoju viziju, svoje potrebe, što se tiče sadržaja i funkcionalnosti grada u kojem žive, te da daju svoj doprinos u tom smislu”, poručio je on.

Marija Eraković, ispred Agencije za projektovanje i planiranje, istakla je da su mladi vrlo bitna karika u planiranju i projektovanju prostora i da na taj način mogu da proisteknu dobre ideje.

“Očekujem dobre ideje na osnovu kojih će se u budućnosti nešto realizovati na zadovoljstvo svih nas, i mladih i društvene zajednice. Za to je potrebno steći osjećaj pripadnosti prostoru koji nas okružuje, a opet i čuvati okolinu”, zaključila je ona.

Navedena aktivnost je dio projekta ”Regionalna platforma za učešće i dijalog mladih Balkana”, koji je finansiran od strane Evropske komisije kroz program Civil Society Facility, Operating grants IPA CSO Associations, Support to regional thematic associations.

Ovaj regionalni projekat okuplja Agencije za lokalnu demokratiju sa prostora Zapadnog Balkana i njihove gradove domaćine, te tako teži da se, kroz saradnju lokalnih vlasti i nevladinih organizacija, uz aktivno učešće mladih, poboljšaju uslovi za njihovu participaciju.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

U sklopu kontinuiranih i koordinisanih aktivnosti koje sprovode Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) i Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB), a u okviru svojih zakonskih ovlašćenja preduzete su mjere i radnje u cilju uskraćivanja boravka i zabrane ulaska za 28 stranih državljana.
Predsjednik Vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović poručio je da je Crna Gora evropski rekorder u zaplijeni cigareta. On je to danas kazao u prostorijama privatne firme "M Construction" gdje je spaljeno 3.048 paketa cigareta zaplijenjenih u Luci Bar.