Sveštenik, ikone i vino u vrtiću u Nikšiću, uprava bez komentara

screenshot/”Montesori zvono”
 • Autor onogost.me
 • 23.12.2022. u 14:28
Privatna predškolska ustanova „Montessori zvono“ iz Nikšića je obilježila vjerski praznik Sveti Nikola u svojim prostorijama i to objavila na društvenim mrežama.

U objavi na stranicama tog vrtića piše „Srećna slava naše ustanove, 9 godina Božijeg blagoslova i zastupništva Svetog Nikole pred Gospodom“.

Na fotografiji se na stolu vide i flaše vina, pogača i ikona.

U Zakonu o opštem obrazovanju i vaspitanju, član 5, piše: „U javnoj ustanovi i u ustanovi kojoj je dodijeljena koncesija za izvođenje javno važećeg obrazovnog programa obrazovanje i vaspitanje je svjetovnog karaktera. U ustanovi iz stava 1 ovog člana nije dozvoljeno religijsko djelovanje osim u ustanovama koje su licencirane kao srednje vjerske škole“.

Direktorica vrtića Vesna Vučetić kazala je za portal Onogošt da ne daju izjave ovim povodom.

Iz Ministarstva prosvjete je Pobjedi rečeno da su upoznati sa slučajem.

“Ministarstvo prosvjete će, nakon prikupljenih informacija, postupiti u skladu sa svojim nadležnostima”, kratko su odgovorili iz resora kojim rukovodi Miomir Vojinović.

Zoja Bojanić Lalović, vršiteljka dužnosti direktorice Zavoda za školstvo, Pobjedi je kazala da u toj ustanovi nije dozvoljeno religijsko djelovanje.

Ističe da je u javnoj ustanovi i u ustanovi kojoj je dodijeljena koncesija za izvođenje javno važećeg obrazovnog programa – obrazovanje i vaspitanje svjetovnog karaktera.

“To znači da u takvoj ustanovi nije dozvoljeno religijsko djelovanje. S druge strane, posmatrano i sa pedagoškog aspekta u jednoj ustanovi koja radi po međunarodno priznatom programu neočekivano je da je vršen religijski obred”, kazala je Bojanić Lalović.

 

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  3

  1. Djura Salaja

   A jel’ se ne bi bunile nase NVO i iz EU kad bi bilo predavanja po vrticima na temu “moje dve mame” ili “moja mama je isto tata”…
   🙂 🙂

  2. Свака част за овако диван гест и обиљежавање Светог Николе,сад знам гдје ћу дјецу уписати у вртић.
   Браво

   1. Uzas . nijednom popu , hodzi i fratru se ne smije dozvoliti da priviri bilo kojoj drzavnoj skolskoj ustanovi. Niposto jer cemo za 15 godina kmati djecu krcatu mrznje i netolerancije . A u okviru svojih vjerskih zajednica neka se organizuju . Pa ko hoce svoje dijete da preda – očevima , niko im ne smeta .

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci