Svijet epske fantastike Nikšićanina Željka Todorovića

3
onogost.me
  • Autor onogost.me
  • 08.02.2018. u 14:01

Za sebe kaže da je samouki vajar. Od polimerske gline pravi mala remek djela. Tridesetdevetogodišnji Nikšićanin Željko Todorović, sa energijom i maštom dječaka, u svom domu stvara figure koje ostavljaju bez daha.

„Svi smo nekad u nekom trenutku djetinjstva poželjeli da budemo neki superheroj i da se pretvorimo u neko čudovište, pa ispravimo neku nepravdu. Tako sam ja još uvijek ostao negdje u tvom svijetu epske fantastike, da kažem“, priča ovaj umjetnik.

Počeo je sa plastelinom još kao dječak, a vremenom prešao na polimersku glinu. Talenta je imao, a školu vajanja usavršio je, priznaje, preko interneta.

„Sve što čovjeka zanima postoji na internetu, nađe milion tutorijala za bilo šta. Tako sam i ja vremenom, od toga gdje nabaviti glinu, kakvu glinu nabaviti, koju posebnu vrstu gline, pa tako i sami taj proces izrade, na primjer, kako lakše napraviti pojedine oblike“, objašnjava Željko.

Glinu, kaže, isključivo nabavlja u inostranstvu.

„Ovih 350g košta ako nekih 12 eura. Ima raznih boja, mada ja preferiram ovu boju kože na kojoj posle mogu da nanosim razne boje. To je jedini materijal i najjeftiniji u kojem ja mogu trenutno da radim i da pokažem to što znam. Naplaćujem to tek toliko koliko da imam da napravim sljedeću figuru koju planiram“, iskren je on.

Inspiraciju za figure crpi iz stripova, serija, filmova, ali i video igrica.

„World of Warcraft, League of Legends, Skyrim… Što se tiče serija tu je Game of Thrones, tu su Vikinzi, ali i raznorazni filmovi“, dodaje.

Preko 300 napravljenih figura dosad. Malo koja se zadrži u njegovom domu. Interesovanje je, priznaje, veliko, a želje kupaca različite.

„Dosta ljudi dođe da mi naruči figure koje tako izgledaju kao neki superheroji pa da ih uradim po njihovom liku“, pojašnjava on.

Njegove vješte ruke nijesu prošle nezapaženo, pa je zahvaljujući svojim kreacijama, nedavno sa još dvije umjetnice učestvovao u pravljenju maski za spot nikšićkog benda Gomila nesklada.

„Prvi put sam se sreo sa tečnim lateksom od koga se rade, inače, te maske. Zaista, zaista lijepo iskustvo. Bila je to neka priča o tim nekim titanima, polubogovima, jednostavno smo sve usput radili, improvizovali i ispalo je dobro“, zadovoljno ističe on dodajući da mu ipak obaveze i život ne dozvoljavaju da se potpuno posveti svijetu epske fantastike i od toga napravi nešto mnogo veće.

  rtcg.me

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

U nikšićkom Osnovnom sudu nastavljeno je suđenje nekadašnjem episkopu budimljansko-nikšićkom, a sadašnjem mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju i osmorici sveštenika, zbog sumnji da su 2020. godine prekršili mjere protiv širenja korone. Bivši načelnik CB Nikšić Tihomir Goranović tokom svjedočenja rekao je da su službenici CB nekoliko dana prije praznika Svetog Vasilija Ostroškog razgovarali sa sveštenikom Bobanom Jokićem i Ostojom Kneževićem kojima su kazali da policija mora poštovati mjere NKT-a i slovo zakona.