Autor: onogost.me
Foto: Centar za romske inicijative
13:14
15.2.2019.

Teški uslovi za život porodice Tarlamišaj u Nikšiću

Ljumturija Tarlamišaj je 2000. godine sa roditeljima Šejrom i Osmanom, sa Kosova došla Nikšić. Ima 38 godina, nepokretna je i ima epilepsiju. Oboje roditelja, koji su prešli šestu deceniju, su dijabetičari. Žive u veoma teškim uslovima i često su bez hrane. A i ljekova im prifali.


Ona nikada ne priča. Ne umije da kaže kada je gladna ni kada je žedna. Otac ima ugrađena tri bajpasa. I pored toga, da bi se prehranili, skuplja po kantama i prodaje na buvljaku ponedeljkom. Od onoga što zaradi kupi tablete za sebe i ćerku. Na našu nicijativu od Crvenog krsta Nikšić dobila je invaldiska kolica, tako da će sada moći da provodi vrijeme i van kreveta”, saopštili su iz Centra za romske inicijative (CRI).

Ljumturija je bez ikakve dokumentacije, uključujući i medicinsku, jer je sve u međuvremenu izgubljeno, tako da nije uspjela da reguliše pravni status.

“Više je faktora zbog kojih nijesu uspjeli to da riješe – slabo znanje zvaničnog jezika i nesporazumi koji iz toga proisteknu u komunikaciji sa institucijama, loša socio-ekonomska situacija i nemogućnost plaćanja taksi i dokumenata, prekinutost veza sa zemljom porijekla, i pogotovo nedostatak znanja o značaju regulisanja pravnog statusa i zakonodavnim procedurama. Naša organizacija je pokrenula postupak za regulisanje njenog pravnog statusa u Crnoj Gori”.

I dok je postupak za regulisanje pravnog statusa u toku iz CRI-ja su pozvali sve ljude dobre volje koji su u mogućnosti da pomognu porodici Ljumturija da im se jave jer im je svaka materijalna pomoć više nego dobrodošla.

 

izvor: vijesti.me

Ostale vijesti iz kategorije

 • 15:28
  24.5.2019.

  Nevladino udruženje "Putevima predaka" organizovalo je danas aktivnost pod nazivom "Trebjesa mali park", koja je podrazumijevala sađenje 500 sadnica crnog bora na Trebjesi i na taj način obilježilo 24. maj, Evropski dan parkova.

   

 • 14:18
  24.5.2019.

  Članovi Kluba dobrovoljnih davalaca krvi (KDDK) “Romi Nikšića”, jedinog kluba takve vrste u Crnoj Gori, drugi put ove godine organizovali su akciju dobrovoljnog davanja krvi. Kako je kazao, Tair Hajrušaj, predsjednik Kluba, svake godine organizuju po dvije akcije, a ove godine planiraju da ih budu tri.

 • 12:01
  24.5.2019.

  Komemorativna sjednica povodom smrti Aleksandra Šima Dedovića biće održana sjutra u 10 sati u zgradi „Zahumlja” u Nikšiću.

 • 10:31
  24.5.2019.

  Sa osmijehom na licu, u pažljivo odabranim toaletama i odjelima, još jedna generacija maturanata Prve srednje stručne škole sinoć se u hotelu Onogošt oprostila od svog srednjoškolskog razdoblja i kreće nekim novim, drugačijim putevima.