Autor: onogost.me
Foto: Centar za romske inicijative
13:14
15.2.2019.

Teški uslovi za život porodice Tarlamišaj u Nikšiću

Ljumturija Tarlamišaj je 2000. godine sa roditeljima Šejrom i Osmanom, sa Kosova došla Nikšić. Ima 38 godina, nepokretna je i ima epilepsiju. Oboje roditelja, koji su prešli šestu deceniju, su dijabetičari. Žive u veoma teškim uslovima i često su bez hrane. A i ljekova im prifali.


Ona nikada ne priča. Ne umije da kaže kada je gladna ni kada je žedna. Otac ima ugrađena tri bajpasa. I pored toga, da bi se prehranili, skuplja po kantama i prodaje na buvljaku ponedeljkom. Od onoga što zaradi kupi tablete za sebe i ćerku. Na našu nicijativu od Crvenog krsta Nikšić dobila je invaldiska kolica, tako da će sada moći da provodi vrijeme i van kreveta”, saopštili su iz Centra za romske inicijative (CRI).

Ljumturija je bez ikakve dokumentacije, uključujući i medicinsku, jer je sve u međuvremenu izgubljeno, tako da nije uspjela da reguliše pravni status.

“Više je faktora zbog kojih nijesu uspjeli to da riješe – slabo znanje zvaničnog jezika i nesporazumi koji iz toga proisteknu u komunikaciji sa institucijama, loša socio-ekonomska situacija i nemogućnost plaćanja taksi i dokumenata, prekinutost veza sa zemljom porijekla, i pogotovo nedostatak znanja o značaju regulisanja pravnog statusa i zakonodavnim procedurama. Naša organizacija je pokrenula postupak za regulisanje njenog pravnog statusa u Crnoj Gori”.

I dok je postupak za regulisanje pravnog statusa u toku iz CRI-ja su pozvali sve ljude dobre volje koji su u mogućnosti da pomognu porodici Ljumturija da im se jave jer im je svaka materijalna pomoć više nego dobrodošla.

 

izvor: vijesti.me

Ostale vijesti iz kategorije

 • 19:28
  18.3.2019.

  TV operatori od danas su dužni da za programske sadržaje koji mogu štetiti fizičkom, mentalnom ili moralnom razvoju maloljetnika, u periodu od 6 do 23 sata, aktiviraju mjere roditeljske kontrole takvih programskih sadržaja (pinovanje, odnosno omogućavanje pristupa sadržaju samo uz korišćenje PIN koda), saopšteno je iz Agencije za elektronske medije.

 • 16:52
  18.3.2019.

  Na posljednji oglas za prijem vojnika i vojnikinja po ugovoru, koji je Ministarstvo odbrane objavilo u januaru, primljeno je 51 lice.

 • 14:51
  18.3.2019.

  Peti Sajam izbornih predmeta danas je okupio veliki broj zainteresovanih učenika prvog, drugog i trećeg razreda u holu Gimnazije “Stojan Cerović”.

 • 13:56
  18.3.2019.

  Nevladina organizacija ALFA Centar poklonila je lokalnoj Turističkoj organizaciji 15.000 razglednica sa motivima našeg grada. Razglednice su izrađene u sklopu projekta “Iz Nikšića s ljubavlju”.