Trideset dvije godine čiste ideje koju smo zagadili

onogost.me
 • Autor Marija Goranović
 • 20.09.2023. u 11:18
Od Deklaracije o ekološkoj državi do kršenja prava građana na zaštićenu životnu sredinu, put je koji je Crna Gora prešla od 1991. kada je na Žabljaku proglašena za prvu ekološku državu.

„Zato, opredjeljujući se i boreći se za dostojanstvo čovjeka, pozvani smo da se borimo i za dostojanstvo prirode. Donošenjem ove Deklaracije, Crna Gora prema prirodi uspostavlja državni odnos i poziva na mudrost ljude da spriječe ekološku katastrofu koja nam prijeti“, piše u Deklaraciji.

A kakav smo odnos upostavili prema prirodi možda najbolje govori činjenica da nam turisti u čudu čiste plaže, stajališta, vidikovce…

Da u gradu pod Trebjesom turiste preko 18 godina na ulazu u grad dočekuje nelegalna deponija Mislov do sa koje često „vijori“ dim. Smeće oko punih i praznih kontejnera, male deponije kao „ukrasi“ nikšićkih rijeka, jezera.

Nije neuobičajena pojava da se prekršajne prijave pišu onima koji sakupljaju otpad, pa ni da opštinska služba napiše Komunalnom preduzeću kaznu za nelegalno odlaganje otpada.

Trideset dvije godine od proglašenje Crne Gore ekološkom državom malo se šta u zemlji nevjerovatnih prirodnih ljepota može nazvati „ekološko“.

Dovoljno je nekad samo da se osvrnemo oko sebe. Nekultura ili nemar službi? I jedno i drugo, reklo bi se.

Neka to potvrdi (još jedna) slika deponije šuta i čvrtog otpada pored magistrale i njive u našem gradu koja je objavljena na početku teksta.

 

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  1

  1. tacno je sve ovo. Najgore od svega je sto sve ostane na clancima na slikama na trtoljanju i aktivista i onih sto su zaduzeni za to. Svi samo pricaju, ovi sto bi nesto da urade, ne mogu, ovi sto mogu, nece. Cijeli svijet je otisao po djavolu, ne samo mi. I tako, pricace se, slikace se, izbacivace se na drustvene mreze i to ce sve samo ostati tamo nedje na internetu zapisano. Steta, moglo je sve biti bolje.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Ukoliko je dječak uputio prijetnju ili u nekom drugom kontekstu naveo da će nešto uraditi sebi ili vršnjacima, škola je morala reagovati po pravilniku i otvoriti slučaj, jer dužnost škole jeste da ispita o čemu je riječ i da uključi roditelje i, ukoliko je potrebno, Centar za socijalno i policiju", kazala je za naš portal psihološkinja Monika Sekulović povodom slučaja u OŠ "Ratko Žarić".
  U Crnoj Gori jutros se u nižim predjelima saobraća po pretežno suvim putevima, a na prevojima i u višim predjelima moguća je pojava poledice, saopštili su iz Auto moto saveza (AMSCG).