U Institutu za crnu metalurgiju uništeno 1.357 komada oružja

naslovna_oruzje
onogost.me
  • Autor onogost.me
  • 20.07.2018. u 09:40

Međunarodni dan uništavanja oružja širom svijeta obilježava se 9. jula, a tako je bilo i danas u Institutu za crnu metalurgiju.

Tim povodom je, prema riječima državnog sekretara Ministarstva unutrašnjih poslova Dragana Pejanovića, danas uništeno 1.357 komada oružja, od čega pištolja 660, revolvera 27, automatskih pušaka 93, poluautomatskih pušaka 72, pušaka 440, automata 56, puškomitraljeza 8 i jedan ručni opasač, metalnih djelova za oružje 145 i 24.673 komada municije različitog kalibra.

Sve ovo oružje je pravosnažno oduzeto oružje kao i ono prikupljeno kroz kampanju „Poštuj život, vrati oružje“, koju Ministarstvo unutrašnjih poslova sprovodi zajedno sa UNDP, Misijom OEBS-a u Crnoj Gori i CDT-om, uz finansijsku podršku EU i Ambasade Njemačke u Podgorici, u cilju jačanja svijesti o štetnosti posjedovanja oružja i smanjenja broja nelegalnog oružja u posjedu građana.

„Crna Gora i ove godine se pridružuje regionalnoj akciji uništavanja oružja radi podizanja i unapređenja svijesti o problemu posjedovanja oružja, o opasnostima i štetnim posljedicama posjedovanja ilegalnog oružja i potrebi njegovog smanjivanja, radi povećanje stepena bezbjednosti. S druge strane, obilježavanjem ovog datuma podsjećamo se na opasnost koju višak oružja, kao i nedovoljno obezbijeđeno i nelegalno oružje predstavlja za našu sigurnost i ukupnu bezbjednost“, kazao je Pejanović.

Uvažavajući preporuke i napore međunarodne zajednice usmjerene protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao i terorizma, kako kaže on, Vlada Crne Gore i MUP preduzimaju mjere i aktivnosti u cilju suzbijanja nezakonite proizvodnje, nabavke, posjedovanja, trgovine i krijumčarenja malog i lakog oružja i municije.

„Pozivam građane Crne Gore, posebno one koji posjeduju oružje u ilegalnom posjedu da to oružje predaju što prije policijskim službenicima. Predaja oružja je anonimna i nećete snositi nikakve pravne posljedice ako predate oružje u vremenu dok traje akcija „Poštuj život, vrati oružje““, poručio je on.

Kako je kazao šef Sektora za demokratsko upravljanje i Sektora za ekonomiju i životnu sredinu u Kancelariji UNDP u Crnoj Gori, Tomica Paović, ovaj dan služi kao podsjetnik na opasnosti koje vatreno oružje nosi sa sobom.

On je napomenuo da su bili vrijedni i tokom cijele godine pa su tako u junu uništili 27.757 metaka, a da će u septembru istopiti još 24.673. Ukupno do kraja godine broj uništene municije će dostići skoro 53.000.

„Iako se fokusiramo na smanjenje viška nelegalnog vatrenog oružja u posjedu građana, istovremeno radimo i na unapređenju opšte bezbjednosti u policijskom i vojnom sektoru. To podrazumijeva uvođenje sigurnosnih standarda i konkretnih mjera, posebno kroz rekonstrukciju prostora za bezbjedno skladištenje municije. Uz finansijsku podršku EU, pod okriljem našeg SEESAC programa, takođe ćemo renovirati dvije prostorije za čuvanje dokaznog materijala, što će u krajnjoj liniji unaprijediti efikasnost istražnog postupka i krivičnog gonjenja“, najavio je on.

Šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori, ambasadorka Maris Davije kazala je da na ovaj način Crna Gora daje jedan jako značajan doprinos kada je u pitanju kontrola lakog oružja i municije.

Podsjetila je da je prije 10-ak dana, na Samitu zemalja Zapadnog Balkana Crna Gora, zajedno sa drugim zemljama Zapadnog Balkana, usvojila mapu puta koja se odnosi na održiva rješenja kada je u pitanju ilegalni posjed, zloupotreba i trafiking lakog oružja i municije u zemljama Zapadnog Balkana do 2024. godine.

„Ova mapa puta je jedan izuzetno značajan dokument, jedna izuzetno značajna obaveza koja, vjerujem, da će dati jedan jako značajan doprinos daljoj kontroli i smanjenju lakog oružja i municije i cjelokupnim različitim aktivnostima, kao, između ostalog, i borbi protiv terorizma. Kada je u pitanju ova konkretna aktivnost, želim da izrazim komplimente Crnoj Gori u borbi protiv lakog oružja i municije“, kazala je Davije.

U proteklih nekoliko godina na Institutu za crnu metalurgiju uništeno je 4.412 komada vatrenog oružja i 900 komada djelova oružja.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Uoči održavanja drugog kruga izbora za predsjednika Crne Gore, koji će se održati u nedjelju 2. aprila 2023. godine, Ministarstvo unutrašnjih poslova, u cilju pružanja informacija građanima koji imaju biračko pravo na navedenim izborima, oformilo je „Call-centar“ sa jedinstvenim brojem 19820.
Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.