Autor: onogost.me
Foto: Marija Manojlović
13:38
24.3.2019.

U Nikšiću obilježeno 20 godina od NATO bombardovanja SRJ

Polaganjem cvijeća na spomen-obilježje palim borcima u ratovima od 1990. godine, koji se nalazi na Trgu Šaka Petrovića, Udruženje boraca ratova od 1990. godine u Nikšiću je obilježilo 20 godina od NATO bombardovanja SRJ.


„Ovdje smo da obilježimo 20 godina od NATO agresije na našu otadžbinu, koja je tada bila sastavni dio federacije sa Srbijom pod imenom Savezna Republika Jugoslavija i 30 godina od raspada SFRJ. Činimo to kraj ovog spomen-obilježja na kome su ispisana imena naših palih drugova, čijim se sjenima duboko i iskreno klanjamo, jer njihove nevine duše i junački iskorak plaćen životom to zaslužuje, sad i zauvijek“, istakao je Blažo Đurković, predsjednik opštinskog odbora Udruženje boraca ratova od 1990. godine.

Prema njegovim riječima, čast pripada onima koji su obukli uniformu svoje otadžbine da je brane od svih, kako vanjskih tako i unutrašnjih neprijatelja, onima koji su, kako je istakao,  časno izvršili sve zadatke svojih starješina i pri tom nijesu počinili ništa nečasno, a kamo li počinili zločine.

„Bruka pripada onima koji preko ovih nevinih žrtava peru svoje krvave ruke, jer su odgovorni za sve u svakom pogledu“, istakao je Đurković.

Predsjednik Udruženja boraca ratova od 1990. godine Crne Gore Radan Nikolić istakao je da mu je posebno drago što se, pored Nikšića, godišnjica NATO bombardovanja obilježava širom Crne Gore.

„Ovaj dan smo odredili kao podsjećanje na zločin koji je mnogo ranije počeo, 1991. godine, kada su iste države, članice NATO saveza isplanirale i pomogle razbijanje one velike Jugoslavije. Danas mi je posebno zadovoljstvo što se širom Crne Gore slave pali junaci a osuđuje NATO agresor za zlodjelo koja je učinio. Broj žrtava koje je Crna Gora imala u ovim ratovima po evidenciji udruženja je preko 316“, istakao je Nikolić.

Osim članova porodica poginulih boraca iz tzv. Nikšićko-šavničke grupe, cvijeće na spomen-obilježje su položile delegacije nekoliko udruženja i političkih partija.

Marija Manojlović

Ostale vijesti iz kategorije

 • 13:28
  19.4.2019.

  U izboru za najbolje mlade foto-reportere u ovoj godini u finale se plasiralo šest takmičara iz Nikšića.

 • 12:07
  19.4.2019.

  Čitateljka našeg portala javila nam se sa informacijom da je pronašla bankovnu karticu na ime Momčilo Stijepović.

 • 11:15
  19.4.2019.

  Ekološki pokret Ozon, uz podršku WWF Adria, akcijom uklanjanja nekontrolisano odloženog otpada u okruženju Gornjepoljskog vira,  koja če se održati u subotu 20. aprila, počinje prikupljanje podrške građana za građansku inicijativu ,,Za Zelenu Zetu“.

 • 10:12
  19.4.2019.

  U Crnoj Gori je prošle godine negativan prirodni priraštaj zabilježen u čak 15 opština i to uglavnom u gradovima na sjeveru države, pokazuju preliminarni podaci Uprave za statistiku.