Autor: onogost.me
Foto: onogost.me
12:55
10.6.2021.

U Nikšiću otvoren Dnevni centar za osobe sa demencijom

JU Centar za socijalni rad za opštine Nikšić, Plužine i Šavnik u partnerstvu sa NVO Futura iz Podgorice otvorili su danas prvi Dnevni centar za osobe sa demencijom u Crnoj Gori.


"Dnevni centar za osobe sa demencijom je zamišljen kao servis podrške, prvenstveno porodicama čiji član ima tu dijagnozu kako bismo im olakšali njegu i brigu o njima. Planirano je da u boravku bude 15 korisnika koji boluju od neke vrste demencije. Korisnicima će biti pružena psiho-socijalna podrška od strane stručnih saradnika i stručnih radnika. Korisnicima će biti obezbijeđen prevoz od mjesta stanovanja do dnevnog boravka kao i jedan topli obrok", naveli je Jelena Kovačević iz Centar za socijalni rad za opštine Nikšić, Plužine i Šavnik.

Objekat Dnevnog centra za osobe sa demencijom se nalazi na Duklu gdje se nalazi i dnevni boravak za stare. Opština Nikšić ustupila je prostorije na korišćenje ovog socijalnog servisa. 

"Korisnici ce u dnevnom boravku moći da borave radnim danima od 07 do 15 časova, dok vikendom boravak neće raditi. Korisnicima će svakodnevno na usluzi biti dva psihologa, medicinska sestra, njegovateljica i vozač", kazala je Kovačević.

Alma Orahovac ispred NVO Futura koja je partner Centru za socijalni rad na ovom projektu kazala je da je njihova uloga bila u dijelu obuka novozaposlenih u Dnevnom centru za osobe sa demencijom.

"U sklopu Dnevnog centra za osobe sa demencijom postoji i savjetovalište putem kojeg ćemo pružati savjetodavne usluge, radno-okupacione terapije i sve one terapije koje će biti od koristi korisnicima centra."

Vrijednost projekta iznosi 195.000 eura a kofinansiran je u partnerstvu Vlade Crne Gore i Evropske unije.

 

Ostale vijesti iz kategorije