U saobraćaju za deset mjeseci poginulo 65 osoba

Uprava policije
 • Autor onogost.me
 • 18.11.2022. u 14:42
Na putevima u Crnoj Gori za prvih deset mjeseci ove godine dogodilo se 4.685 saobraćajnih nesreća u kojima je poginulo 65 osoba, od kojih su četiri maloljetne, saopšteno je iz Uprave policije.

Uprava policije je, kako su kazali, ovu sedmicu posvetila obilježavanju Svjetskog dana sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda.

“Jedna od najranjivijih kategorija u saobraćaju, kao i ciljna grupa koju na vrijeme, kroz školski sistem, treba edukovati o bezbjednosti u saobraćaju, su djeca osnovnoškolskog uzrasta, te je zato Sektor policije opšte nadležnosti odlučio da ove godine Odsjek za rad policije u zajednici i policijsku prevenciju i Odsjek za bezbjednost drumskog saobraćaja, u susret obilježavanju  Svjetskog dana sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda, organizuju predavanja o bezbjednosti u saobraćaju u osnovnim školama u svim gradovima u Crnoj Gori”, kazali su iz UP.

Predavanja “Saobraćajni čas” održana su, tokom ove sedmice, u 33 osnovne škola u svim opštinama, za djecu koja pohađaju V razred osnovne škole.

Starješine saobraćajne policije su tokom ove nedjelje održali ukupno 37 predavanja kojima je prisustvovalo 1.680 učenika.

“Na ovim predavanjima učenici su upoznati sa saobraćajnim pravilima i bezbjednim ponašanjem svih učesnika u saobraćaju, za što su djeca pokazala veliko interesovanje, te su kroz prezentovanje propisa, navođenje primjera iz prakse i interaktivnu diskusiju imala priliku da nauče dovoljno o tome kako se odgovorno ponašati u saobraćaju”, kazala su iz UP.

Navode da Sektor policije opšte nadležnosti – Odsjek za bezbjednost drumskog saobraćaja kontinuirano, tokom cijele godine, na terenu sprovodi preventivne i represivne aktivnosti iz oblasti bezbjednosti u drumskom saobraćaju, koje su usmjerene na podizanje svijesti građana o važnosti poštovanja saobraćajnih propisa, prevenciju i smanjenje broja najtežih posljedica u saobraćaju, kao i na poboljšanje ukupnog stanja u ovoj oblasti.

“Za deset mjeseci 2022. godine, na putevima u Crnoj Gori dogodilo se ukupno 4.685 saobraćajnih nezgoda u kojima je smrtno stradalo 65 lica od kojih su četiri maloljetna. U saobraćaju je povrijeđeno 2.498 lica od kojih je 2.016 zadobilo lakše, a 482 lica teže tjelesne povrede”, saopšteno je iz UP.

Iz Uprave policije su istakli da je, na osnovu do sada urađenih nalaza i mišljenja vještaka saobraćajne struke, kao glavni uzrok saobraćajnih nezgoda sa smrtnim ishodom naveden ljudski faktor

“Koji se ogleda dominantno u prekoračenju dozvoljene brzine kretanja vozilom, prelasku na saobraćajnu traku namijenjenu za kretanje vozila iz suprotnog smjera, korišćenju mobilnih telefona tokom upravljanja vozilom, nedozvoljenom preticanju, upravljanju vozilom pod dejstvom alkohola i nepropuštanju pješaka”, navodi se u saopštenju policije.

Oni su uputili apel svim učesnicima u saobraćaju, posebno vozačima, da poštuju saobraćajne propise, kako bismo svi zajedno doprinijeli smanjenju ukupnog broja saobraćajnih nezgoda i njihovih posljedica.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  U nikšićkom Osnovnom sudu nastavljeno je suđenje nekadašnjem episkopu budimljansko-nikšićkom, a sadašnjem mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju i osmorici sveštenika, zbog sumnji da su 2020. godine prekršili mjere protiv širenja korone. Bivši načelnik CB Nikšić Tihomir Goranović tokom svjedočenja rekao je da su službenici CB nekoliko dana prije praznika Svetog Vasilija Ostroškog razgovarali sa sveštenikom Bobanom Jokićem i Ostojom Kneževićem kojima su kazali da policija mora poštovati mjere NKT-a i slovo zakona.