Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
17:20
15.12.2019.

U zatvorenom prostoru zabranjene i e-cigarete

Elektronske cigarete čijom se upotrebom proizvodi duvanski dim, koje funkcionišu na bazi sagorijevanja, nije moguće koristiti u zatvorenom prostoru u kojem se služe hrana i piće, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.


Oni su pojasnili da sa druge strane, u Crnoj Gori je, za sada, u zatvorenom prostoru dozvoljena upotreba bezdimnih duvanskih proizvoda čijom se upotrebom ne vrši sagorijevanje duvana.

Kako ističu, na taj zaključak upućuju i norme Zakona:

- pušenje je rukovanje zapaljenim duvanskim proizvodom, čijim se sagorijevanjem emituju određene supstance u duvanskom dimu, bez obzira na to da li se dim aktivno udiše ili izdiše, kao i upotreba elektronskih cigareta
- duvanski proizvodi za pušenje su svi duvanski proizvodi, osim bezdimnih duvanskih proizvoda i
- bezdimni duvanski proizvodi su duvanski proizvodi čijom upotrebom se ne vrši sagorijevanje, uključujući duvan za žvakanje, duvan za šmrkanje i duvan za oralnu upotrebu.

Takođe, navode u Ministarstvu, zakonom je zabranjeno i izlaganje drugih osoba sekundarnom duvanskom dimu, odnosno dimu koji se ispušta sagorijevanjem na zapaljenom kraju cigarete ili iz drugih duvanskih proizvoda za pušenje, u kombinaciji sa dimom koji pušač izdiše.

“Kada je riječ o kupovini cigareta u ugostiteljskim objektima, ističemo da je Zakonom o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda zabranjen promet duvanskih proizvoda u javnom prostoru u kome se obavlja vaspitno-obrazovna i zdravstvena djelatnost, u apotekama i specijalizovanim prodavnicama medicinskih sredstava, u javnom prostoru sportsko-rekreativnih objekata, iz automatskih aparata, uz davanje posrednih ili neposrednih povlastica kupcima ili nekom trećem licu, kao što je davanje poklona, premija, sniženog trgovačkog rabata ili prava da se učestvuje u nagradnoj igri, lutriji ili takmičenju, koji sadrže oznake, riječi ili izraze koji upućuju na to da je ta vrsta manje štetna od drugih (“low tar”, “light”, “mild”, “ultra light”, odnosno “nizak katran”, “laki”, “blagi”, “ultra laki” i druge slične oznake) i na način koji kupcima omogućava samoposluživanje sa izloga maloprodajnih objekata”, dodaju u Ministarstvo.

Iz Ministarstva poručuju da su uvjereni da se zakon poštuje, a da će eventualna sporadična nepoštovanja sankcionisati nadležna inspekcija.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 19:08
  18.1.2020.

  Vlada Republike Slovačke dodjeljuje kandidatima iz Crne Gore stipendije, na osnovu bilateralnog sporazuma potpisanog između Ministarstva obrazovanja, nauke, istraživanja i sporta Republike Slovačke i Ministarstva prosvjete Crne Gore.

 • 15:05
  18.1.2020.

  Visoki predstavnici vlada oko 80 zemalja svijeta, za oblast poljoprivrede i ruralnog razvoja, danas su u Berlinu razmatrali kako trgovina hranom i uslugama u poljoprivredi može doprinijeti postizanju sigurnosti hrane za rastuću svjetsku populaciju, poboljšanju kvaliteta ishrane i zdravlja ljudi, povećanju prihoda poljoprivrednika i podsticanju održivijeg sistema ishrane u cilju očuvanja planete.

 • 12:32
  18.1.2020.

  Univerzitet Crne Gore će raspisati novi oglas za dodjelu novčanih sredstava - kredita za rješavanje stambenih potreba zaposlenih, nakon što je juče Stambena komisija donijela Odluku o poništenju prethodno datog oglasa, objavljenog 30. decembra 2019. godine, uz ovlašćenje Upravnog odbora.

 • 11:24
  18.1.2020.

  Nakon organizovanih radnji na devastaciji energetskih objekata u Beranama i privođenja pravdi počinilaca tih djela, posljednjih dana se sličan scenario ponavlja na području Cetinja i Nikšića, saopštili su iz CEDIS-a.