UBNOR i antifašisti Nikšića: Osuđujemo skrnavljenje lika i djela Ljuba Čupića

UBNOR i antifašisti Nikšića
 • Autor onogost.me
 • 22.02.2023. u 13:46
Predsjedništvo UBNOR-a i antifašista Nikšića najoštrije je osudilo, kako tvrde, skrnavljenje lika i djela narodnog heroja Ljuba Čupića.

„Na red je „došao“ i njegov grob da se sa grobne ploče „struže“ njegovo ime i petokraka pod kojom se borio i poginuo. I ono što je bilo najsvetije u Crnoj Gori kao što je grobnica i uopšte naš odnos prema mrtvima narušen je i obesmišljen. Kakvo moralno posrnuće. I sve ovo se dešava u zadnjih par godina u gradu heroja  i slobodara, što je bar za Nikšić do skoro bilo nezamislivo. Nikšić je znao da se oduži svojim zaslužnim sugrađanima što najbolje i pokazuje broj podigutih spomen-obilježja, a kako reče akademik Žarko Đurović: „Ako je iko u Nikšiću zaslužio spomenik, onda je to Ljubo Čupić. Pošao je u smrt, ali je prvo svoje sugrađane podario osmijehom, koji je postao istorijska matrica ovoga grada i cijele Crne Gore““, navodi se u saopštenju UBNOR-a i antifašista Nikšića.

Foto: UBNOR i antifašisti Nikšića

Oni su kazali da su prije tri godine na Kablenoj glavici, na mjestu gdje su četnici uhvatili Ljuba Čupića i Joku Baletić i predali ih fašistima, postavila spomen-ploču, a planinari su prokrčili put i napravili stazu koju su nazvali „Jokina i Ljubova staza“.

Svakog 9. maja, kako su kazali, kod njegovog groba na Gradskom groblju organizovali su istorijske časova za učenike osnovnih i srednjih škola.

„Ovo nije samo skrnavljenje i rušenje spomenika iz NOR-a i najvećih simbola antifašizma kao što je Ljubo Čupić ovo je istovremeno i podrivanje i prikriveno rušenje i Crne Gore i svih onih vrijednosti na kojima ona počiva i koje baštini“, navodi se u saopštenju.

Dodaju da je najveća obaveza “suprotstaviti se i sačuvati našu jedinu domovinu Crnu Goru i njen građanski karakter koji se temelji na multivjerskom i multinanacioanalnom skladu”. Pobijedila je Crna Gora i mnogo veće neprijatelje, pobijediće i ove, poručili su oni.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  U većem dijelu Crne Gore danas su povoljni uslovi za vožnju, saopšteno je iz Auto moto saveza (AMSCG).