Ulica Narodne omladine – Ulica saobraćajnih nezgoda

2
onogost.me
  • Autor onogost.me
  • 10.11.2017. u 14:15

Ulica Narodne omladine jedna je od najprometnijih u Nikšiću i nažalost poznata po čestim saobraćajnim nezgodama sa smrtnim ishodima. Stanari te ulice u više navrata tražili su od opštine da usporivačima brzine reguliše saobraćaj, ali bez uspjeha.

Opet su se okupili istim povodom i sa istim zahtjevima nakon što su prethodne noći u udesu troje vozila četri osobe lakše, a jedna teže povrijeđena. Godinama oni upozoravaju na oko 600 metara dugu dionocu zbog koje, kažu, nemaju mira ni danju ni noću.

“Ođe je sigurno zadnjih 10-15 godina haos. Momci se trkaju uveče poslije 12h , svašta se dešava”, priča ogorčeno Milan Tomić, jedan od stanara .

Njegov komšija, Slobodan Pejak, ukazuje na nesreće u kojima su izgubljeni životi prethodnih godina.

“Neću da pominjem zbog porodica ali na ovoj dionici stardale su tri osobe. Znaju to Nikšićani dobro. Ja se samo borim da naša djeca mogu mirne duše da pređu od kuće do škole i nazad. To je sve što tražimo”, kaže Pejak.

Stanari ukazuju na manjak pješačkih prelaza, na slabu policijsku kontrolu, a djeca su na putu do škole i vrtića , dodaju, u konstantnoj opasnosti.

“Od “Markove samposluge” do Integralovog naselja samo je pola prelaza, sa jedne strane samo na raskrsnici pješački prelaz. Niti staro, niti mlado ođe ne mogu preći ulicu, a izreda se dešavaju udesi”, kazao je Veselin Perović.

Tomić upozorava da, ako nadležni hitno nešto ne preduzmu, stanari spremaju protest i blokadu ulice. Traže zato hitno postavljanje usporivača brzine.

“Ja apelujem da se postave “ležeći policajci” ili neki prelaz da mogu djeca da pređu ulicu kako treba i đe treba. U protivnom blokiraćemo ulicu i tu izručiti kamion pun kamenja i stopirati saobraćaj”, upozorava on.

Prethodnih godina u Ulici Narodne omladine dogodio se veliki broj saobraćajnih nesreća u kojima je stradalo nekoliko osoba. 

Bošković: Zakon na ovom potezu ne predviđa usporivače, ali stanari mogu podnijeti inicijativu

Iako zakon predviđa pješačke prelaze na svakih stotinu metara u slučaju Narodne omladine to, kako kažu u opštini zbog tehničkih razloga nije moguće ispoštovati.

“U dijelu Ulice Narodne omladine, Ulice Njegoševe, do Ulice Vuka Karadžića, a prvenstvo od Ulice Serdara Šćepana do Ulice VI crnogorske, na koje smo obećali da ćemo postaviti vertikalnu signalizaciju, mi smo obnovili i stavili nove saobraćajne znakove ograničenja brzine, zabrane zaustavljanja i parkiranja, obaveznog zaustavljanje iz poprečnih ulica koje se uključuju u tu ulicu i obnovili smo horizontalnu signalizaciju u ovoj ulici što je vidljivo na terenu. Nemamo tehničku mogućnost za postavljanje pješačkog prelaza u ovoj ulici. Imamo ulaze u stambene objekte ili poslovne objekte i nema mogućnosti da nacrtamo novi pješački prelaz”, objašnjava sekretar Sekretarijata za saobraćaj i komunalne poslove, Milan Bošković.

On podsjeća da Odluka o regulaciji saobraćaja na teritoriji opštine Nikšić ne predviđa postavljanje prinudnih usporivača brzine na dijelu od Ulice Serdara Šćepana do Ulice VI crnogorske, osim u blizini škola „Ratko Žarić“ i„Mileva Lajović Lalatović“, gdje su već postavljeni.

“Ja sam prošle godine razmišljao da se na ovom dijelu odradi neki drugi sistem koji u Crnoj Gori još nije poznat, to su znači optičke trake, šušteće trake, vibracione trake, i na taj način bi se saobraćaj usporio, ako ne bi dalo rezultate sve ovo što je urađeno u prethodnoj godini. Nijesam ni protiv toga da može da se postavi taj “ležeći policajac”, ali onda mora da bude izmjena odluke, jer odluka strogo kaže da se postavljaju u blizini obrazovnih, zdravstvenih i drugih ustanova jer većina djece dolazi ispred tih objekata, a ne na svakoj lokaciji. Smatram da su stvoreni uslovi da se na adekvatan način vrši regulacija saobraćaja u ovoj ulici od strane organa unutrašnjih poslova, Centra bezbjednosti Nikšić, sa nekim češćim kontrolama, a ako to ne da rezultate onda da razmotrimo i tu mogućnost, ali onda bi morala Odluka o regulaciji da se izmijeni”, dodaje on.

On naglašava da u 2015., 2016., 2017. godini nemaju zvaničnu pismeno podnijetu inicijativu za to. Podjeća da je prije 10 do 15 godina bila inicijativa za postavljanje usporivača u toj ulici, ali tamo gdje su imali zakonsku mogućnost prema opštinskim propisima oni ih i postavili.

“Po mom mišljenju treba svi zajednički da gledamo ono što najbolje za sve građane. Jedan od načina je i da stanari podnesu inicijativu opštini pa ćemo vidjeti dalje korake”, zaključuje on.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati više djelova naše opštine.
Profesionalno i odgovorno novinarstvo je javni interes i jedini cilj Ministarstva kulture i medija (MKM) je da se dođe do zakonskih rješenja kojima će se to postići i ispuniti međunorodne preuzete obaveze u oblastima slobode i izražavanja. To je poručeno na okruglim stolovima povodom predstavljanja nacrta seta medijskih zakona.