VIDEO: Genijalno: Šesnaestogodišnjak iz Plužina osmislio kako da vozi biciklo po snijegu i ledu

12516353_959902307419847_1556772541_n
  • Autor onogost.me
  • 17.01.2016. u 13:50

Da se i po sniježnom danu može uživati u vožnji biciklom dokazao je mladi član BK “Perun”, Željko Škiljević iz Plužina. Željko se dosjetio kako da modifikuje biciklističke gume za zimske uslove.

Naime, Željko je u običnu gumu za bicikl ugradio šarafe. Jednostavno, napravio je jednu vrstu zimskih lanaca za gume od bicikla.

“U klasičnu gumu sam stavio ukupno 48 šarafa. Novu unutrašnju gumu sam iznutra zaštito starom kako je šarafi ne bi oštetili. Pošto mnogo volim biciklizam zimi sam često bio uskraćen za to zadovoljstvo pa sam u oktobru prošle godine došao na ideju da napravim nešto ovako. Dosad nijesam imao priliku da isprobam izum, ali čim sam počeo da vozim uvjerio sam se da je ovo pun pogodak”,  priča oduševljeno ovaj šesnaestogodišnji izumitelj.

Biciklo se po snijegu, sa običnim gumama, može voziti samo po ravnim površinma, ali polako i sa puno opreza, kaže Željko, dok je jače uspone nemoguće savladati. Njegovom “patentu” juče su se divili građani Plužina kada su ga vidjeli kako na biciklu sa lakoćom savladava zaleđene uzbrdice. 

“Mnogi su me gledali sa nevjericom kuda se penjem biciklom, ne znajući šta je na mojoj gumi, a kad su vidjeli bili su oduševljeni. Čak sam sinoć porobao po ulicama gde je poledilo i bez problema sam izašao i spustio se, a neka auta nijesu mogla”, kaže Željko.

Vlasnik BK “Perun”, Branko Cerović, kaže da je Željko prvi susret sa profesionalnim biciklizmom imao 2011. godine kada je klub organizovao obuku za biciklističke mehaničare.

“ Iako dosta mlad, pokazao je nevjerovatnu zainteresovanost da nauči sve o biciklu, kvarovima i otklanjanju kvara na biciklu. Redovan je učesnik takmičenja u biciliklizmu. Nekoliko godina uzastopno na opštinskom takmičenju Željko osvaja uvijek samo zlatnu medalju”, kaže Branko i dodaje da nije rijedak slučaj da tokom ljetnjeg perioda Željko pritekne i turistima u pomoć ako im zatreba intervencija oko bicikla.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati više djelova naše opštine.
Profesionalno i odgovorno novinarstvo je javni interes i jedini cilj Ministarstva kulture i medija (MKM) je da se dođe do zakonskih rješenja kojima će se to postići i ispuniti međunorodne preuzete obaveze u oblastima slobode i izražavanja. To je poručeno na okruglim stolovima povodom predstavljanja nacrta seta medijskih zakona.