Vidrovan: Haos u koritu Zete, bagerom kopali rijeku bez odobrenja?

čitalac portala Onogošt
  • Autor onogost.me
  • 03.01.2017. u 11:08

Prva dva dana nove godine, u blizini mosta na Vidrovanu, nepoznate osobe bagerom su kopale korito rijeke Zete, praveći haos i izvlačeći ogromne količine zemlje i šljunka. 

Čitalac našeg portala poslao nam je slike pitajući se da li neko ima pravo da tek tako uđe u rijeku i devastira prirodno dobro. Pritom, slučajno ili namjerno, sve se dešavalo 1. i 2. januara kada zbog praznika ne rade državne službe.

On nam je kazao da je slučaj prvo prijavio Komunalnoj policiji 1. januara, ali da mu je rečeno da to nije njihova nadležnost. Naša redakcija je jutros sve opet prijavila starješinama u Komunalnoj policiji koji su nam potvrdili da njihovi službenici nijesu izašli na teren iako su morali nakon prijave, ali da će to uraditi danas i napraviti zapisnik u odnosu na zatečeno stanje i isti proslijediti nadležnoj inspekciji.

Od izvora iz vrha Opštine saznali smo da ovakve intervencije u koritima rijeka mogu da vrše samo opštinski ili državni organi. Takođe, iz Udruženja građana „Ozon“ rečeno nam je da intervenciju u koritu može raditi samo neko ko ima dozvolu ili koncesiju za eksploataciju šljunka i pijeska.

Iz te organizacije kažu da je sve to posljedica pogrešne politike ignorisanja problema koja je, kada su nelegalne aktivnosti na vodotocima u pitanju, već decenijama prisutna kod donosilaca odluka na svim nivoima.

„Primjer u naselju Vidrovan nije ništa što nas čudi, jer nas je praksa naučila da se pojedinci često vođeni sopstvenim potrebama, a svjesni nepostojanja adekvatne politike upravljanja vodama, odlučuju na to da samoinicijativno, bez saglasnosti i dozvola izvode različite vrste intervencija. Bez obzira da li se to radi zbog, recimo, zaštite lične imovine, koja može biti ugrožena izlivanjem vode iz korita, ili sticanja privatnog profita, ako se radi o eksploataciji riječnog materijala, moramo biti svjesni da su najveći problem institucije sistema, koje neefikasnim radom, opstruišu važeće zakone, čime se obesmišljava svaka vrsta poretka i vladavina prava u Crnoj Gori, Ustavom deklarisanoj ekološkoj državi. Ekološki pokret ,,Ozon“ je i za ovaj slučaj koji su nam prijavili odgovorni građani, koji na naše veliko zadovoljstvo sve više shvataju važnost očuvane životne sredine, podnio Inicijativu za inspekcijski nadzor Upravi za inspekcijske poslove, obezbijedio prateću foto dokumentaciju i očekujemo da inspektori utvrde činjenično stanje i preduzmu potrebne procedure“, kaže za naš portal Aleksandar Perović, direktor Ozona.

Kako smo nezvanično saznali, za eksploataciju šljunka i pijeska na tom dijelu Zete ne postoji koncesija, a inače  eksploatacija rječnih nanosa šljunka i pijeska uređena je  većim brojem zakona i podzakonskih akata koji se odnose na uslove davanja na korišćenje prirodnih resursa u državnoj svojini, njihovu adekvatnu valorizaciju i mehanizme zaštite javnog interesa.

Radi se o Zakonu o koncesijama (“Sl. list Crne Gore”, br. 08/09 od 04.02.2009), Zakonu o vodama (“Sl. list Crne Gore”, br. 27/07 od 17.05.2007) i o Zakonu o finansiranju upravljanja vodama i drugim uredbama.

Potom, koncesije se daju na osnovu godišnjeg plana koji donosi Vlada, odnosno opštine po pojedinim oblastima, nakon javne rasprave koju sprovodi nadležni organ za odgovarajuću oblast. Planom se utvrđuju područja – lokaliteti, odnosno oblasti u kojima će se davati koncesije, predmeti koncesija, rokovi za objavljivanje javnih oglasa za davanje koncesija (Član 7) i na Zakonom propisani vremenski rok (Član 8) o Nadležni organ izrađuje koncesioni akt čiji sadržaj definiše Zakon i uz koji prilaže analize ekonomske opravdanosti ostvarivanja javnog interesa davanjem koncesije, procjene rizika kao i izvještaj sa javne rasprave (Član 18 i 19)…

Šta je bila namjera onih koji su priuštili sebi mogućnost da, kako se čini, bez ikakvih zakonskih utemeljenja, devastiraju rijeku, pokušali smo da saznamo od nadležne vodoprivredne inspekcije. Tim povodom i naš portal je podnio inicijativu za inspekcijski nadzor kako bi se utvrdile date okolnosti. Čekamo odgovor.

Koliko je izvučeno materijala teško je utvrditi, ali sve to može imati ozbiljne posljedice po ekosistem, poput promjene toka rijeke, spuštanja korita, ugrožavanja mostova, pomora ribe ili poteškoća u vodosnabdijevanju.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) uhapšeno je još nekoliko službenika Uprave prihoda i carina (UPC), zbog sumnje da su umiješani u krađu zaplijenjenih cigareta koje je trebalo da budu uništene, saopšteno je iz Tužilaštva.
Prije pola godine uprava nikšićkog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ podnijela je krivičnu prijavu protiv bivšeg direktora te firme Velizara Vojinovića, a ovih dana zatražiće od Vrhovnog državnog tužilaštva odgovor da li je formiran predmet po prijavi i ukoliko jeste u kojoj je fazi.