„Virtuelna stvarnost“ u Tehnopolisu

3d3
Bojana Vujačić
  • Autor onogost.me
  • 28.09.2016. u 12:36

Još jedan program manifestacije „Otvoreni dani nauke“, pod nazivom „Virtuelna stvarnost“, počeo je juče u Tehnopolisu.

Posjetioci imaju priliku da vide kako virtuelna stvarnost mijenja nauku, pomoću aparata posljednje generacije, 3D prikaza i dronova. Asistent prezentacije, Miomir Drljević, kaže da je cilj tog događaja da pokaže kako nova tehnologija može koristiti mladim ljudima.

„Po sistemu edukacije i obrazovanja može se primijeniti na različitim poljima ekonomije, na društvene nauke, informacione tehnologije… Informacione tehnologije mogu da budu primjenjivane  putem aplikacija kako u turističkim promocijama, tako i u stvaranju aplikacija interaktivnog tipa. Ovo, kasnije, može dovesti do stvaranja novih kompanija koje bi pomogle ne samo studentima, već i srednjoškolcima da naprave mali biznis. U Tehnopolisu prikazujemo sadržaje namijenjene mlađim populacijama kako bi im pokazali nove mogućnosti. To su aplikacije poput one, koja daje osjećaj da se nalazite zaista u računaru“, istakao je Drljević i dodao da su mladi oduševljeni onim što su vidjeli i čuli.

Pomoću DK2 Oculus Rift uređaja posjetioci mogu da se upoznaju sa najsavremenijim edukativnim simulacijama i projektima „Virtuelni Kotor“, „Virtuelna stvarnost“ i „Edukacija.me“.

Među onima koji su pogledali 3D projekat bila je i Mikica, učenica osmog razreda OŠ „Ratko Žarić“, koja je zadovoljna onim što je vidjela.

„Vidjela sam kako se ljuljam i pogled na jedan grad, jedno igralište. Nije bilo strašno, bilo je lijepo. Nikad nijesam vidjela ovako nešto“, podijelila je svoje utiske Mikica.

Njen drugar iz iste škole, Dalibor, kazao je da je virtuelna stvarnost dobra, ali samo kao igrica.

„Ako se bude još unapređivalo doći će do velike katastrofe, ali mi se ovako sviđa“, rekao je Dalibor svoje mišljenje.

„Virtuelna stvarnost“ na programu je do 30. septembra, svakog dana između 10h i 16h.

„Otvoreni dani nauke“ počeli su juče u Nikšiću programom „Dani robotike“ na kojem su studenti Mašinskog fakulteta prikazali robote i mašine, koji su pobjeđivali na sajmovima i festivalima širom regiona i Evrope. 

Pored Nikšića, ova tradicionalna manifestacija održava se Kolašinu, Mojkovcu, Kotoru i Podgorici, a otvorena je po šesti put preksinoć na Cetinju. 

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.
Crna Gora će tražiti od Turske izručenje Radoja Živkovića i Zdravka Perunovića, bez obzira što se protiv njih pred turskim organima vode krivični postupci. Ta informacija potvrđena je za Portal RTCG od Ministarstva pravde. Živković i Perunović su u Turskoj uhapšeni zbog sumnje da su umiješani u ubistvo osumnjičenog vođe škaljarskog klana Jovana Vukotića 8. septembra.
Osnovno tužilaštvo u Nikšiću pokrenulo je prekršajni postupak protiv sveštenika Srpske pravoslavne crkve Mijajla Backovića zato što je sjedio tokom intoniranja državne himne na svečanoj sjednici povodom Dana opštine Nikšić 18. septembra.