Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
14:04
15.3.2019.

Visok nivo zaštite zdravlja i interesa potrošača

Aktivnostima Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, postignut je visok nivo zaštite zdravlja potrošača i njihovih interesa sprječavanjem prevara ili obmana, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.


z tog resora su, povodom 15. marta - Svjetskog dana prava potrošača, kazali da u cilju zaštite javnog zdravlja i poštovanja prava potrošača, Vlada nastavlja da unaprjeđuje i gradi efikasan sistem bezbjednosti hrane.

"Aktivnostima koje sprovodi nadležna Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove postignut je visok nivo zaštite zdravlja potrošača, ali i zaštite njihovih interesa sprječavanjem prevara ili obmana, i dovođenja potrošača u zabludu nepravilnim označavanjem hrane”, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, osim zahtjevnog rada na unaprjeđenju zakonske regulative, stvaranju pretpostavki za funkcionisanje primarno važnih sistema - zaštite zdravlja životinja i bilja, podrške uvođenju standarda u proizvodnom sektoru, kao i kontinuirane edukacije proizvođača i potrošača, u fokusu javnosti je i kontrola hrane na tržištu.

Uprava za bezbjednost hrane na mjesečnom nivou saopštava podatke vezane za rad inspekcijskih službi prilikom kontrola hrane prilikom uvoza u Crnu Goru i na unutrašnjem tržištu.

Kontrola uvezene i domaće hrane

Iz Ministarstva su rekli da su podaci o vraćenim ili uništenim pošiljkama na granici i pronađenim nepravilnostima potvrda da sistem bezbjednosti hrane funkcioniše i da se takva hrana neće naći pred potrošačima.

Iz tog resoara su podjsetili da je tokom prošle godine zabranjeno stavljanje na tržište Crne Gore 147 pošiljki hrane, težine oko 1,3 hiljade tona, a u ovoj godini do danas, zabranjeno je stavljanje na tržište 28 pošiljki hrane težine oko 23 tone.

Razlozi za zabranu, kako su rekli iz Ministarstva, su neusaglašenosti sa propisanim zahtjevima bezbjednosti i kvaliteta.

"Najčeći razlozi su bili utvrđivanje nedozvoljenih pesticida, aditiva, kontaminenata, kao i neusaglašenost oznaka na hrani koje nijesu bile u skladu sa propisom o informisanju potrošača ili hrana nije odgovarala propisanim zahtjevima kvaliteta", kaže se u saopštenju.

Navodi se da se na isti način sprovode kontrole na unutrašnjem tržištu, kontrolom objekata za proizvodnju, preradu i distribuciju hrane, uključujući i kontrolu na nivou primarne proizvodnje.

Tokom prošle godine, uzet je veliki broj uzoraka hrane, a u izuzetno malom procentu utvrđene su nepravilnosti i u svim slučajevima su preduzete zakonom predviđene mjere za njihovo otklanjanje.

Iz Ministarstva dodaju da se sve te kontrole, kako hrane iz uvoza i hrane na unutrašnjem tržištu, kroz službene kontrole i monitoringe, sprovode jer je mogućnost kontaminacije hrane moguća u svim fazama proizvodnje, prerade, distribucije i rukovanja. Nulti rizik ne postoji kada je bezbjednost hrane u pitanju.

Objekti za proizvodnju hrane po standardima EU

Iz tog resora su podsjetili i na rezultate postignute na planu unaprjeđenja objekata u kojima se proizvodi hrana u Crnoj Gori, odnosno njihovog usaglašavanja sa zahtjevima Evropske unije (EU) za bezbjednost hrane.

Kako su naveli, za četiri godine unaprjeđen je značajan broj objekata.

"U momentu prve procjene usaglašenosti objekata sa zahtjevima EU, u Crnoj Gori je bilo samo 14 takvih objekta. Sa zahtjevima Unije, u međuvremenu, usaglašeno je još 110 objekata. U ovom momentu imamo ukupno 224 objekta potpuno usaglašena sa EU zahtjevima za bezbjednost hrane", kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, potvrda rezultata u dostizanju EU standarda u proizvodnji hrane došla je i od nadležne institucije Evropske komisije (EK).

Dodaje se da su i na planu usklađivanja nacionalnih sa EU propisma postignuti izuzetni rezultati.

"Sve planirane investicije, kao i aktivnosti na unaprjeđenju sistema bezbjednosti hrane imaju samo jedan cilj - da se uspostavi funkcionalan sistem bezbjednosti hrane, usaglašen sa EU standardima, a sve u cilju zaštite javnog zdravlja i zaštite prava potrošača", zaključuje se u saopštenju.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 15:28
  24.5.2019.

  Nevladino udruženje "Putevima predaka" organizovalo je danas aktivnost pod nazivom "Trebjesa mali park", koja je podrazumijevala sađenje 500 sadnica crnog bora na Trebjesi i na taj način obilježilo 24. maj, Evropski dan parkova.

   

 • 14:18
  24.5.2019.

  Članovi Kluba dobrovoljnih davalaca krvi (KDDK) “Romi Nikšića”, jedinog kluba takve vrste u Crnoj Gori, drugi put ove godine organizovali su akciju dobrovoljnog davanja krvi. Kako je kazao, Tair Hajrušaj, predsjednik Kluba, svake godine organizuju po dvije akcije, a ove godine planiraju da ih budu tri.

 • 12:01
  24.5.2019.

  Komemorativna sjednica povodom smrti Aleksandra Šima Dedovića biće održana sjutra u 10 sati u zgradi „Zahumlja” u Nikšiću.

 • 10:31
  24.5.2019.

  Sa osmijehom na licu, u pažljivo odabranim toaletama i odjelima, još jedna generacija maturanata Prve srednje stručne škole sinoć se u hotelu Onogošt oprostila od svog srednjoškolskog razdoblja i kreće nekim novim, drugačijim putevima.