Za nauku i inovacije planirano 8,5 miliona eura

Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja
 • Autor onogost.me
 • 19.11.2022. u 14:38
Predlogom budžeta za 2023. godinu, Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja je dobilo sredstva u iznosu od 8,5 miliona eura, saopšteno je iz tog resora.

Ističu da je to za oko 50 odsto više u odnosu na nekadašnji najveći budžet tog Ministarstva.

“Ovo je budžet kojim zajednica za koju je zaduženo ovo Ministarstvo može da bude zadovoljna, ali uz to zadovoljstvo treba da naglasimo da sada imamo i odgovornost na strani te zajednice. Vjerujem da će zajednica umjeti da prepozna značaj ovakvog budžeta i da u potpunosti iskoristi sredstva”, kazala je resorna ministarka Biljana Šćepanović.

 

Ovakvim, kako navode, značajnim uvećanjem budžeta, Ministarstvo će intenzivirati podršku naučnoistraživačkoj i inovativnoj zajednici.

“Opredijeljena sredstva za naučnoistraživačku zajednicu omogućiće pokretanje konkursa za sufinansiranje nacionalnih projekata, sufinansiranje doktorskih istraživanja, ali i drugih programa i projekata od značaja i interesa za naučnoistraživačku zajednicu Crne Gore.

“Inovaciona zajednica će takođe dobiti podršku, posebno imajući u vidu da će Fond za inovacije u 2023. godini biti u potpunosti operativan, te da će značajna sredstva koja su mu opredijeljena Predlogom budžeta biti podijeljena putem konkursa zainteresovanoj inovacionoj zajednici, kao i da su predloženim budžetom odobrena sredstva i Ministarstvu za podršku učešću u međunarodnim programima za inovacije”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva navode i da je, u dijelu Kapitalnog budžeta za 2023. godinu, planirano 1,2 miliona eura za potrebe adaptacije objekta u kome će biti smješten Naučno-tehnološki park Crne Gore.

“Uz ova sredstva i dodatno finansiranje od strane donora kroz drugu fazu projekta ‘Norveška za vas’, EU IPA projekta tehničke podrške implementaciji Strategije pametne specijalizacije i predstojeću IPA grant šemu za projekte u oblastima pametne specijalizacije, ukupna raspoloživa sredstva za nauku i inovacije za narednu godinu premašiće 10 miliona eura”, dodaje se u saopštenju.

Zaključuju da je povećanjem budžeta za 2023. prepoznat značaj nauke u društvu, kao i činjenica da ekonomski razvoj mora biti zasnovan na znanju, istraživanju i inovacijama.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Turistička organizacija Nikšić i ove godine, povodom predstojećih praznika organizuje akciju za izbor najljepšeg novogodišnjeg izloga pod nazivom „Novogodišnja čarolija u izlogu“.
  Na samom upisu Filozofskog fakulteta UCG, prema psihologiji sam već gajila ljubav koja je svakim danom postajala sve veća, te je ona do danas uspjela da postane nešto bez čega sebe ne mogu ni da zamislim, riječi su studentkinje Filozofskog fakulteta Milene Abramović (9.53) koja je proglašena je za najbolju studentkinju svog fakulteta za tekuću studijsku godinu 2022/23.