Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Za pet godina registrovano 1.710 maloljetnih počinilaca krivičnih djela

policija_tviter
Uprava policije
 • Autor onogost.me
 • 05.01.2024. u 15:03
U periodu od 2019. do 2023. godine, Uprava policije je registrovala ukupno 1.710 maloljetnih počinilaca krivičnih djela u Crnoj Gori. Tokom 2023. godine registrovano je 313 počinilaca, 2022. godine 306, 2021. godine 354, 2020. godine 346, a 2019. godine 391 počinilac. U prosjeku, preko 340 maloljetnika godišnje počini neko od krivičnih djela.

U prosjeku, preko 340 maloljetnika godišnje počini neko od krivičnih djela, ovo su podaci koje je saopštila Uprave policije (UP).

"U starosnoj strukturi evidentirano je da se u više od 50 odsto slučajeva radi o starijim maloljetnicima počiniocima krivičnih djela (od 16 do 18 godina), a rodna struktura ukazuje da su u više od 90 odsto slučajeva izvršioci krivičnih djela muška lica", navodi se u saopštenju policije.

Navode da je najveći broj izvršenih krivičnih djela od strane maloljetnika iz oblasti imovinskog kriminaliteta - više od 50 odsto od ukupnog broja.

"Geografski gledano, najviše krivičnih djela, takođe više od 50 odsto od ukupnog broja, izvršeno je na teritoriji centralnog dijela države, odnosno Glavnog grada Podgorice. Mnogostruki faktori utiču na razvoj maloljetničke delinkvencije, poput emocionalnih karakteristika, disfunkcionalne porodice, nedostataka u obrazovanom sistemu, različitih socijalnih faktora, u novije vrijeme i negativnih uticaja društvenih mreža, i dr", navodi se u saopštenju.

Dodaju da je prevencija maloljetničke delinkvencije usmjerena na blagovremeno prepoznavanje faktora rizika kriminaliteta, a što zahtijeva multidisciplinaran pristup, uključujući porodicu, školu, nadležne stručne službe, medije, nevladin sektor, sportske kolektive, i druga udruženja i subjekte.

"Službenici Uprave policije u odnosu na ovu kategoriju lica, uvažavajući njihovu starosonu dob i ranjivost, preduzimaju u kontinuitetu preventivne aktivnosti usmjerene upravo na otklanjanje uzroka ili smanjenje njihovog dejstva. Shodno tome, Uprava policije godinama sprovodi veliki broj preventivno-planskih aktivnosti, kontinuiranih akcija, poput akcije "Mladost", sa akcentom na suzbijanje vršnjačkog nasilja, sprečavanje vršenja krivičnih djela, sprečavanje skitničenja i prosjačenja", piše u saopštenju policije.

Kroz realizaciju ovih aktivnosti, vrše se i kontrole i obilasci ugostiteljskih objekata i drugih mjesta na kojima se najčešće okupljaju maloljetna lica, te organizuju tribine i predavanja u vaspitno-obrazovnim ustanovama na temu narkomanije, kockanja, alkoholizma, internet nasilja, bezbjednosti saobraćaja, i tome slično, kako bi prepoznali negativna dejstva i posljedice devijantnog ponašanja.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Područne jedinice i filijale za upravne poslove, državljanstvo i strance Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) sjutra neće raditi, osim u hitnim slučajevima, saopšteno je iz tog resora.
  Tenderima i nepotrebnom administrativnom precedurom samo se gubi vrijeme u borbi protiv bolesti potkornjaka u šumama na području plavske, kao i drugih crnogorskih opština, pa je potrebno hitno uključivanje države sa svim njenim kapacitetima.