Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Zavod ne izrađuje kratkoročnu prognozu vremena, fali im radar

pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 02.07.2024. u 18:12
Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju (ZHMS) saopštio je danas da ne izrađuje kratkoročnu prognozu vremena (nowcasting) zbog nedostatka meteorološkog radara koji bi omogućio pravovremeno otkrivanje i prepoznavanje opasnih meteoroloških pojava.

ZHMS je na sajtu objavio analizu sinoptičke situacije nevremena koje je danas zahvatilo Crnu Goru.

“Sa sjevera kontinenta preko zapadne Evrope i zapadnog Mediterana otvarala se prostrana, duboka, visinska dolina i postepeno premještala istočnije, narušavajući termobarički greben iznad centralnog Mediterana i Balkana, koji je za dane vikenda i u ponedjeljak uslovljavao veoma toplo vrijeme u našoj zemlji. Već sinoć na sjeverozapadu i zapadu Balkana, a danas u Hrvatskoj, Bosni, Srbiji i u našoj zemlji stigla je relativno plitka visinska dolina sa serijom frontalnih talasa koji su mjestimično donijeli obilne padavine i olujni vjetar lokalno sa gradom”, istakli su iz ZHMS.

Oni su naveli da je vlažan i hladniji vazduh u sklopu navedene cirkulacije uslovio jaka uzlazna i dinamička kretanja, produkujući jake i obilne padavine, praćene olujnim južnim, a zatim i sjevernim vjetrom.

“U prilog navedenom tumačenju donosimo visinske karte 500 mb za strujnim poljem i izotermama, a u prizemlju polje pritiska na kojima se vidi slabi ciklon iznad južnog Jadrana u terminu kada su pojave bile najizraženije”, saopštili su iz ZHMS.

Dodali su da je na osnovu prognostičkog materijala sa kojim su raspolagali, Odsjek za analizu i prognozu vremena, od sredine prošle nedjelje najavljivao naglu promjenu vremena i lokalne nepogode.

“Od nedjelje u biltenima smo potvrđivali i izaženije i obilnije pljuskove i navodili mogućnost za lokalne nepogode. Na osnovu profesionalnih, službenih, sertifikovanih prognostičkih produkata Evropskog centra za srednjoročnu prognozu vremena ECMWF-a izdat je narandžasti meteoalaram u sjevernim i centralnim predjelima, a žuti za južne oblasti kao dovoljan stepen upozorenja na očekivane vremenske nepogode”, kazali su u saopštenju.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.