Žene neće moći u penziju sa 64 godine

Pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 19.10.2023. u 19:56
Ustavni sud je na današnjoj sjednici donio odluku o ukidanju člana 17, stav 1 i 2 Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO), što će dovesti do toga da žene sa 64 godine neće moći da odu u penziju.

Ustavni sud danas je odlučivao o ustavnosti članova Zakona o PIO kojim su propisani uslovi za odlazak u starosnu penziju, posebno člana koji propisuje mogućnost ženama, da ukoliko to žele, ostvare takvo pravo prije prestanka radnog odnosa po sili zakona.

Ovo će, kako je ranije istakao za Portal RTCG, izvršni direktor Građanske alijanse Milan Radović, voditi daljem urušavanju Ustavnog suda.

Zakon u članu 17 propisuje da “osiguranik stiče pravo na starosnu penziju kad navrši 66 godina života (muškarac), odnosno 64 godine života (žena) i najmanje 15 godina staža osiguranja”.

Piše i da osiguranik stiče pravo na starosnu penziju kad navrši 40 godina staža osiguranja i 61 godinu života.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Ukoliko je dječak uputio prijetnju ili u nekom drugom kontekstu naveo da će nešto uraditi sebi ili vršnjacima, škola je morala reagovati po pravilniku i otvoriti slučaj, jer dužnost škole jeste da ispita o čemu je riječ i da uključi roditelje i, ukoliko je potrebno, Centar za socijalno i policiju", kazala je za naš portal psihološkinja Monika Sekulović povodom slučaja u OŠ "Ratko Žarić".
  U Crnoj Gori jutros se u nižim predjelima saobraća po pretežno suvim putevima, a na prevojima i u višim predjelima moguća je pojava poledice, saopštili su iz Auto moto saveza (AMSCG).