Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

ALD: Promocijom spomenika do nove turističke ponude

120077825_3701913046510331_4686966298884111292_o
Facebook
  • Autor onogost.me
  • 23.09.2020. u 06:16

Prvi dan završne konferencije regionalnog projekta Monumental 9 održan je juče u Nikšiću, dok će današnji dan konferencije proteći u znaku posjete Trebjesi i Spomeniku palim borcima.

Ovaj projekat realizuje Agencija za lokalnu demokratiju Nikšić (ALDNK), zajedno sa agencijama iz Subotice, Knjaževca, Mostara, Prijedora, Zavidovića, Peći i Asocijacijom agencija za lokalnu demokratiju iz Skoplja.

“Projekat se bavi razvojem novih turističkih proizvoda i promocijom ponude koja postoji na teritoriji Zapadnog Balkana, a početne tačke za tu promociju se uzimaju spomenici iz Drugog svjetskog rata. Ti spomenici, sa svojom arhitektonskom i kulturnom vrijednošću koja se proučava na univerzitetima arhitektire širom svijeta, su inicijacija za cijelu priču, a ljudi koje planiramo da informišemo i animiramo da budu posjetioci će pored njih moći da vide ostalu ponudu koja postoji na terenu a tiče se tradicije, zanata, prirode, rekreacije, kulinarstva”, objašnjavaju iz nikšićkog ALD-a.

U sklopu projekta osmišljene su tri prekogranične pilot ture, kao novi turistički proizvod, koji će uz griterski koncept i moderan pristup povećati, prije svega, zainteresovanost mladih. Tih devet spomenika su spomenik pod Trebjesom u Nikšiću, Partizansko groblje u Mostaru, memorijalni kompleks u Jablanici, spomenik na Kadinjači, Sremski front u Šidu, Bubanj u Nišu, spomenik u Brezovici i Makedonium u Kruševu.

Kroz projekat, osim estetike, arhtekture i turizma, provučene su i vrijednosti koje su utkane u temelje tih spomenika su kao što su mir, sloboda, socijalna pravda, i na taj način se želi podstaći ne samo turizam i ekonomski razvoj već i neko novo sagledavanje vrijednosti koje ovi spomenici nose.

“Projekat ima i snažnu komponentu vidljivosti i u sklopu njega je uz promo videe napravljena promotivna website platforma”, dodali su oni.

Projekat je podržao Regionalni savjet za saradnju kroz program kulturnog turizma Balkan Monumental Trail, a finasirala ga je Evropska unija

Priča o spomenicima, kulturi, kulinarstvu, istoriji i mjestima za rekreaciju biće dostupna na aplikaciji za mobilni telefon.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

U bioskop Cinema 213 ove sedmice stiže pet novih filmova – animacija “Nojeva barka”, horor “Bezgrešna”, akcija “Građanski rat: Svakom carstvu dođe kraj”, drama “Anatomija pada” i animacija “Nina i ježeva tajna”.
U sali Javne ustanove “Zahumlje” večeras, u 19 časova, biće održana tribina “Agora” koju moderira urednica kulturnog programa Anđela Peković.
Povodom 200 godina od rođenja pjesnika Branka Radičevića nikšićka Javna ustanova „Zahumlje“ u okviru tribine „Svobodijada“ raspisala je literarni konkurs za učenike osnovnih i srednjih škola iz Crne Gore.