Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Atelje „Dali“ podario gradu izložbu radova malih i velikih umjetnika

naslovna_izlozba
Marija Goranović
  • Autor onogost.me
  • 15.06.2019. u 06:33

Plato ispred Gradske kuće sinoć su svojim radovima obojili umjetnici iz Ateljea „Dali“, koji su organizovali „Izložbu malih - velikih umjetnika“.

Već sedmu godinu zaredom umjetnička radionica „Dali“, pod rukovodstvom profesorice likovne umjetnosti Budimirke Dubretić, predstavlja gradu ono što su radili tokom godine.

 „Nadam se da će mladi nikšićki umjetnici i u budućnosti nastaviti da nas inspirišu i vizualizuju svoju nesputanu maštu, pa ću se u tom duhu prisjetiti riječi velikoga slikara Salvadora Dalija koja svjedoči da „Pravi umjetnik nije onaj koji je inspirisan, nego onaj koji inspiriše druge“, kazala je otvarajući izložbu direktorica JU Narodna biblioteka „Njegoš“, Renata Bulajić.

Atelje „Dali“ je prije osam godina počeo da okuplja mlade umjetnike, koji su učili najdublje vrijednosti likovnog izraza. Vremenom, kako je kazala Dubretić, atelje je prerastao u umjetničku radionicu, a broj djece koja su željela da stiču znanje iz umjetnosti, porastao je toliko da su prostori u kojima su se ranije održavale izložbe postali mali.

 „Poslednjih godina bili smo u galeriji, danas smo ispunili Gradsku kuću i pola platoa, znači da rastemo, da stvaramo i da uživamo u onome što radimo. Mislim da smo kroz ovu izložbu pokazali da ljubav prema umjetnosti nema granica i da iz dana u dan rastemo, sve smo više veći i brojniji, a opet činimo nešto lijepo za ovaj grad“, kazala je Dubretić.

Kako je rastao atelje, tako su rasli i njegovi članovi, koji su stasavali za odlazak na fakultete, ali, kako ističe Dubretić, svi oni se rado vraćaju i pronalaze svoje utočište u ateljeu.

„Mislim da su djeca za ovih osam godina dosta napredovalai, posebno me raduje kad čujem da neko želi da kupi njihove slike, što je dokaz da napredujemo“, istakla je Dubretić.

 Na izložbi su predstavljena 53 člana, uzrasta od šest do 15 godina.

O tome koliko je interesovanje za umjetnost među djecom, dokazuje da u najmlađoj grupi imaju preko 25 polaznika, sa kojima radi nastavnik predškolskog vaspitanja, Danijela Mrkajić.

Trinaestogodišnja Tina Krivokapić u ateljeu već pet godina razvija keativost i talenat.

„Puno sam napredovala i razmišljam da svoje obrazovanje usmjerim ka tome, pa će jedan od izbora u budućnosti biti akademija u Rimu“, kazala nam je ona.

Marija Goranović

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci