Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Bibliotekar preporučuje – “Bilijar u pola deset”

68522864_2551249358304185_2713301054732107776_n
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 11.08.2019. u 06:10

Anketa koja je sprovedena u, tada Saveznoj Republici Njemačkoj pokazala je da je Hajnrih Bel bio najpoznatije ime među savremenim njemačkim piscima. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1972. godine. 

O postanku romana “Bilijar u pola deset”, kazao je Bel u jednom intervjuu: ”Prva ćelija ovog romana nastala je iz jednog istorijskog događaja. Bilo je to godine 1934. mislim, kad je Gering ovdje u Kelnu naredio da se četvorici mladih komunista sjekirom odrubi glava. Najmlađi od njih imao je sedamnaest godina, kao ja onda kad sam upravo počeo da se ogledam u pisanju. Čitav ovaj događaj zamislio sam kao kratku priču, tako i planirao, ali osjećao sam da će morati da bude roman. Tema se onda izmijenila, preobrazila kad sam u Ganu vidio oltar braće Van Ajk, u čijoj sredini stoji jagnje Božije”.

Pročitajte ovaj roman kako biste saznali ko su “jaganjci”, a ko “bivoli”.

Odlomak

“Tog jutra je Femel prvi put prema njoj bio neučtiv, gotovo grub. Telefonirao je oko pola dvanaest i već zvuk njegovog glasa nagovještavao je nesreću; na ova treperenja nije bila navikla, i baš zato što su njegove riječi ostale tako korektne, uplašila se tona: sva učtivost bila je u tom glasu svedena na formulu kao da joj je umjesto vode ponudio H2O.”

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci