Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Bibliotekar preporučuje – “Čitač”

citac
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 20.12.2020. u 07:07

Bernard Šlink je rođen 1944, i jedan je od najpoznatijih savremenih njemačkih pisaca.

Po osnovnoj profesiji on je pravnik sa dugim stažom profesora javnog prava i filozofije prava na njemačkim i američkim univerzitetima,i sudije pokrajinskog ustavnog suda.

U svojim romanima pravi izvanredan spoj svojih znanja, važnih i intrigantnih tema za njemačku istoriju i onog što je najvažnije – snažnih emocija ljubavi.

Romanom “Čitač” Bernard Šlink je ušao među velikane svjetske književnosti. Čitač spada u red onih rijetkih knjiga koje se sa uživanjem čitaju više puta i pamte čitavog života. Obimom nevelika, to je priča o velikoj ljubavi, strasti, posvećenosti jednoj ženi, ali i priča o moralnoj i istorijskoj odgovornosti, krivici, nedužnim žrtvama.

Iz perspektive odraslog čovjeka koji je već sve proživio junak pripovjeda o svojoj mladosti, preranim prvim ljubavnim iskustvima sa neobičnom i neodoljivom Hanom Šmic, ženom dvadeset godina starijom od njega, koja je označila čitav njegov život. Iako izvor najveće strasti i topline,one je u isto vrijeme za njega povod za najteže unutrašnje konflikte. Kada ga je kasnije, kao pravnika,život ponovo doveo Hani, dilema je bila mnogo složenija. Trebalo je voljenu ženu opravdati pred sobom i pred zakonom zbog nacističkih zlodjela u koje je bila umiješana.

Ali čak i onda kada izgleda da je dug namiren, da život pruža izvjesnosti za ponovnu sreću i ljubav, prošlost se nadvija nad sadašnjošću i ne dopušta mir, zaborav i oprost.

Po ovom romanu snimljen je sjajan istoimeni film Stivena Daldrija, s Kejt Vinslet i Rejfom Fajnsom u glavnim ulogama, koji je nagrađen Oskarom.

Odlomak

“Ponekad sjećanje na sreću ne može ostati istinito jer je nesrećno završilo. Da li je tu reč o tuzi? Da li je ono što nas obuzme kad se lijepe uspomene razore unazad, jer se sjećana sreća hranila ne samo stvarnim okolnostima, već i obećanjima koja nijesu ispunjena?”

Ukoliko želite da uronite u divni svijet literature i pronađete djela velikih svjetskih klasika, kao i djela na psihološke, kriminalističke, ljubavne , avanturističke teme, i ako vam je potrebna stručna literatura, JU Narodna biblioteka “Njegoš” i NVO Društvo prijatelja biblioteke “Njegoš” vas pozivaju da se učlanite u Biblioteku “Njegoš”. Godišnja članarina iznosi pet eura. U okviru biblioteke postoji čitaonica gdje možete provesti sate čitajući zanimljiva štiva. Jedna poslovica kaže da: Dobru knjigu čini dobar čitalac, zato vas željno očekujemo.

Ivan Lješković 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

U sali Javne ustanove “Zahumlje” večeras, u 19 časova, biće održana tribina “Agora” koju moderira urednica kulturnog programa Anđela Peković.
U bioskop Cinema 213 ove sedmice stiže pet novih filmova – animacija “Nojeva barka”, horor “Bezgrešna”, akcija “Građanski rat: Svakom carstvu dođe kraj”, drama “Anatomija pada” i animacija “Nina i ježeva tajna”.
Povodom 200 godina od rođenja pjesnika Branka Radičevića nikšićka Javna ustanova „Zahumlje“ u okviru tribine „Svobodijada“ raspisala je literarni konkurs za učenike osnovnih i srednjih škola iz Crne Gore.