Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Bibliotekar preporučuje – Mobi Dik

image1_6
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 08.05.2021. u 21:26

Herman Melvil rođen je u Njujorku (1819–1891.). Imao je život prepun pustolovina. Prijavio se na kitolovac i plovio je južnim Pacifikom. Živio je na Tahitiju i Havajima i bio u Američkoj mornarici. 

Godine 1844. prestao je da plovi i počeo da piše o svojim pomorskim iskustvima u raznim romanima: Tajpi (1846), Omu (1847), koji je pobrao velike uspjehe, i svoje remek-djelo Mobi Dik (1851).     

Mobi Dik                       

Ahabova borba osuđena je na poraz – zbog toga što nije riječ samo o borbi protiv morske nemani, ma kako strašna ona bila sama po sebi. Mobi Dik je istovremeno inkarnacija one vrhovne moći kojoj se jednonogi kapetan suprostavlja odbacivanjem svakog vida etike, ali i otjelovljenje nepojamno silne snage prirode, shvaćene na metafizički način saglasan stavovima Melvilovih savremena Emersona i Toroa. Pogledi na svijet dvojice istaknutih  transcendentalista, sredinom devetnaestog vijeka izuzetno uticajnih mislilaca, nijesu mogli ostati bez odjeka u svijesti pisca koji je, iako ometan svojom snažnom privrženošću nihilizmu, bez prestanka tragao za novim tumačenjima i objašnjenjima čovjeka, prirode i univerzuma. Melvil u Mobi Diku velikim dijelom istražuje prirodu Emersonovog koncepta nadduše, ali pod sjenkom Torovoog upozorenja da kosmos možda i nije onoliko dobronamjeran koliko to čovjek u svojoj iskonskoj naivnosti podrazumijeva. 

Odlomak    

“Među kitolovcima često se raspravljalo o tome ima li kapetan kitarike, s obzirom na neobičnu važnost njegove osobe za sam ishod i uspjeh čitava putovanja, ima li pravo da u kritičnim časovima samog lova stavlja život na kocku. Tako su često Timurovi vojnici suznih očiju zaklinjali svoga vođu neka ne ugrožava svoj dragocjeni život srljajući na mjesto gdje se biju najljući bojevi….”     

Ukoliko želite da uronite u divni svijet literature i pronađete djela velikih svjetskih klasika, kao i djela na psihološke, kriminalističke, ljubavne, avanturističke teme, i ako vam je potrebna stručna literatura, JU Narodna biblioteka “Njegoš” i NVO Društvo prijatelja biblioteke “Njegoš” vas pozivaju da se učlanite u Biblioteku “Njegoš”. Jedna poslovica kaže da: Dobru knjigu čini dobar čitalac, zato vas željno očekujemo. 

Ivan Lješković

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

U bioskop Cinema 213 ove sedmice stižu tri nova filma – anime “Porodica X špijuna šifra: Bijelo”, akcija “Kaskader” i drama “Rivali”.