Autor: onogost.me
Foto: Privatna arhiva
08:13
21.2.2021.

Bibliotekar preporučuje – “Peroni”

Vukman Otašević rođen je 1935. godince u Gornjoj Ržanici. Ranu mladost proveo je u Gornjoj Ržanici. Gimnaziju je učio u Beranama i Peći, a Fakultet žurnalistike završio je u Beogradu.


U Nikšiću je proveo najplodonosniji i najveći dio svog života i radne karijere, te tako postao nezamjenljiva i autentična ličnost nikšićke kulturne scene. Svoj autoritet i poznantva neskromno je uložio u osnivanje i rad „Nikšićkih književnih susreta“, jedne od najznačajnijih književnih manifestacija u ondašnjoj Jugoslaviji.

Napisao je, između ostalog, sljedeće knjige poezije: “Molitve i šumorenje”, “Protiv tišine”, “Od zlata vješala”, “Beskraj polje”, “Balada o konjaniku”,”Izabrane pjesme”, “Čaša plamena”, “Luna kula”, “Polimski noćnik”, pet izdanja “Vijavice” (i šesto na rumunskom jeziku), tri izdanja „Perona“ i dva izdanja zbirke “U tamnom krugu”, kao i “Nostalgijom za cvijetom” (na itaijanskom jeziku). Otaševićeva poezija je prevođena i na ruski, francuski, engleski, njemački, španski, češki, poljski, bugarski, turski, grčki, kineski, jermenski, slovenački, makedonski i albanski jezik.

Dobitnik je više nagrada za poeziju i to: “Risto Ratković”, “Marko Miljanov”, “Petar Kočić”, “Laza Kostić”,”Sveti Sava”, “Radovan Zogović”, nagrade oslobođenja Nikšića “18. septembar”, a dobitnik je i Velike internacionalne nagrade, koju mu je na Festivalu svjetske poezije u Rumuniji 2001. godine, dodijelila Akademija poezije svijeta Istok – Zapad.

Preminuo je u Nikšiću 2010. godine. 

PERONI

Njišu se čempresi u daljini

Nedjelja u podne biju zvona

Tik takće sat na zidini

Samo sam dio od perona

 

Plešu bandere uz fijuk vjetra

Smiju se žene sa balkona

Prolaze ljudi visoki dva metra

A ja sam niži od perona

 

Svakog dana sam na stanici

Čekam sa puta da dođe ona

Vjetar svira valcer na žici

Ja plešem s kaldrmom perona

 

Putuje kaldrma i ja putujem

Miruju čempresi umukla zvona

Žene govore jasno ih čujem

Vidi ga vidi niži od perona

 

Njišu se čempresi u daljini

Nedjelja u podne biju zvona

Tik takće sat na zidini

Samo sam dio od perona...

Ukoliko želite da uronite u divni svijet literature i pronađete djela velikih svjetskih klasika, kao i djela na psihološke, kriminalističke, ljubavne , avanturističke teme, i ako vam je potrebna stručna literatura, JU Narodna biblioteka "Njegoš" i NVO Društvo prijatelja biblioteke "Njegoš" vas pozivaju da se učlanite u Biblioteku "Njegoš". Godišnja članarina iznosi pet eura. U okviru biblioteke postoji čitaonica gdje možete provesti sate čitajući zanimljiva štiva. Jedna poslovica kaže da: Dobru knjigu čini dobar čitalac, zato vas željno očekujemo.

Ivan Lješković

Ostale vijesti iz kategorije