Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Bibliotekar preporučuje – “Proljećne vode”

116335477_314583406583323_5361792043622108625_n
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 26.07.2020. u 05:50

Ivan Turgenjev je rođen novembra 1818. godine u Orelu, a umro je 3. septembra 1883. godine u Francuskoj. Zajedno sa mlađim kolegama Fjodorom Dostojevskim i Lavom Tolstojom bio je jedan od ključnih pisaca koji je u velikoj mjeri doprinio da ruska literatura dobije svjetski status.

Njegovo djelo “Očevi i djeca” smatra se jednim od najvažnijih romana u 19. vijeku, a objavljen je 1862. godine. Glavna tema djela je nihilizam, prezentovan kroz lik Jevgenija Vasiljiča Bazarova.

Roman je jedno od prvih ruskih djela koje je steklo veću popularnost na Zapadu, a filozofskim i psihološkim pitanjima uticalo je na kasnije ruske pisce, poput Dostojevskog.

Turgenjev je ruski vlastelin koji je većinu života proveo u Njemačkoj i Francuskoj gdje je bio u društvu velikih književnika poput Emila Zole, Gistava Flobera… Turgenjev je bio veza između Rusije i Evrope. Pošto je bio u središtu društvenog i književnog života svog vremena, Turgenjeva su savremenici nazivali ambasadorom ruske inteligencije na Zapadu. On je bio prvi ruski pisac koji se tokom života proslavio u domovini i u inostranstvu. Svjetsku slavu Turgenjevu su doneli „Lovčevi zapisi”. Djelo je samo tokom života Turgenjeva izdavano na ruskom jeziku više od 120 puta. Nijedno drugo djelo tog vremena nije steklo toliku popularnost.

Imao je bogato obrazovanje, odlično poznavanje evropskih jezika, a tu su i šarm i širina talenta, koji su mu omogućili jedinstveno mjesto u istoriji rusko-evropskih kulturnih veza. Budući pisac, prvi put posjetio je Evropu sa četiri godine. Tada je sa roditeljima boravio u Njemačkoj, Švajcarskoj, Austriji, Francuskoj i Češkoj. Dvadesetogodišnji Turgenjev je u Njemačkoj nastavio svoje školovanje na Berlinskom univerzitetu. Filozofija Hegela, koju je ovdje proučavao, odigrala je veliku ulogu u formiranju njegovog pogleda na svijet.

Po povratku u Petrograd upoznaje se sa poznatom pevačicom Polinom Vijardo, a ljubav koju gaji prema njoj čuva tokom cijelog života. Turgenjev je bio neumorni popularizator ruske kulture, doprinosio je izdavanju u inostranstvu djela Puškina, Gogolja, Tolstoja… Bio je prevodilac, urednik, autor predgovora, ali i pokrovitelj ruskih umjetnika i muzičara u Evropi.

“Proljećne vode”

Proljećne vode je jednim djelom autobiografski roman na račun jedne od omiljenih tema Turgenjeva – nemogućnost čovjeka da voli bez gubitka sopstvene nevinosti, a da ne postane rob opsesivne strasti. Ovo je roman o sudbini, prvoj ljubavi i prolaznosti života.   

Odlomak

“Mislio je kako je sve ljudsko, tašte, nepotrebno, bljutava laž. Ceo njegov život se postupno razvijao pred njegovim misaonim pogledom (nedavno je napunio 52 godine) – i nijedno doba nije poštedeo. Uvek ono isto pretakanje iz šupnjeg u prazno, ono isto tucanje vode, ista upola poštena, upola svesna samoobmana, – šarena laža za decu, – a ovamo odjednom grune starost, baš kao sneg na glavu, – a s njom i onaj strah od smrti, koji stalno raste, sve razjeda i podgriza… i buć u bezdan!”

Ukoliko želite da uronite u divni svijet literature i pronađete djela velikih svjetskih klasika, kao i djela na psihološke, kriminalističke, ljubavne , avanturističke teme, i ako vam je potrebna stručna literatura, JU Narodna biblioteka “Njegoš” i NVO Društvo prijatelja biblioteke “Njegoš” vas pozivaju da se učlanite u Biblioteku “Njegoš”. Godišnja članarina iznosi pet eura. U okviru biblioteke, koja se nalazi u zgradi Dvorca Kralja Nikole, postoji čitaonica gdje možete provesti sate čitajući zanimljiva štiva. Jedna poslovica kaže da: Dobru knjigu čini dobar čitalac, zato vas željno očekujemo.

Ivan Lješković

 

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci