Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Bibliotekar preporučuje – “Smrt Ivana Iljiča”

img_20190718_192222_333
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 21.07.2019. u 06:51

Kad se spomene ruska pripovijetka, prva asocijacija je Čehov i “Čovjek u futroli”, “Dama sa psetancetom”, “Dosadna priča”… Druga asocijacija je Gogolj i “Šinjel”, “Portret”, “Nos”… No, dva genijalna književnika, Dostojevski i Tolstoj, koje smo upoznali čitajući njihove velike romane, bili su velemajstori i u pisanju pripovijetke.

Tolstojevo remek-djelo kratke forme “Smrt Ivana Iljiča”, govori ne toliko o užasu smrti, koliko o užasu života. Ivan Iljič je umro u onom trenutku kad je najviše uživao u životu. Sređivao je stan, imao je ćerku koju je htio da uda, sina gimnazijalca… No, kad je saznao da boluje od neizlečive bolesti, shvatio je koliko mu je život bio užasan i besmislen. Svi mi uređujemo stan, kupujemo stvari i spremamo se da živimo, ali ako ne ostvarimo nešto veće, dragocjenije, život nam neće imati smisla i smrt će biti veoma teška. Zato, pročitajte ovo štivo kako bi se što lakše borili protiv zamki koje vam život postavlja.

Odlomak:

“Da, da, život je bio tu, pa sad ide, odlazi, i ja ne mogu da ga zadržim. Tako je. Zašto varati sebe samog? Zar ne vide svi, osim mene, da ja umirem; pitanje je samo, u broju nedelja, dana – sad, može biti. Ono je bila svetlost, a sad je mrak. – Ono sam ja bio ovde, a sad ću tamo! – Kud? –njega obuzme hladnoća, disanje mu stane! – On je slušao samo kucanje srca. „Mene neće biti, pa onda šta će biti? Ništa neće biti. Pa gde ću ja biti, kad me ne bude? Zar baš da se mre? Ne, neću ja to.“ On skoči, htede da zapali sveću i drhtećim  rukama poče pipati – ćušne sveću i svećnjak na pod, pa se opet izvali na jastuk. „Zašto? Svejedno je“, progovori on sebi, gledajući otvorenim očima u mrak. „Smrt. Jest, smrt. A niko od njih i ne zna, i neće da zna, i neće da požali.“”

Ukoliko želite da uronite u divni svijet literature i pronađete djela velikih svjetskih klasika, kao i djela na psihološke, kriminalističke, ljubavne , avanturističke teme, i ako vam je potrebna stručna literatura, JU Narodna biblioteka “Njegoš” i NVO Društvo prijatelja biblioteke “Njegoš” vas pozivaju da se učlanite u Biblioteku “Njegoš”. Godišnja članarina iznosi pet eura. U okviru biblioteke, koja se nalazi u zgradi Dvorca Kralja Nikole, postoji čitaonica gdje možete provesti sate čitajući zanimljiva štiva. Jedna poslovica kaže da: Dobru knjigu čini dobar čitalac, zato vas željno očekujemo.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

U bioskop Cinema 213 ove sedmice stiže pet novih filmova – animacija “Nojeva barka”, horor “Bezgrešna”, akcija “Građanski rat: Svakom carstvu dođe kraj”, drama “Anatomija pada” i animacija “Nina i ježeva tajna”.