Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Bibliotekar preporučuje – “Unutrašnja strana vjetra” ili roman o Heri i Leandru

preporuka_pavic
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 01.12.2019. u 07:03

Milorad Pavić rođen je 15. oktobra 1929. godine u Beogradu, a umro je 30. novembra 2009. godine u Beogradu. Pavić je bio srpski prozni pisac, istoričar srpske književnosti 17. i 19. vijeka, prevodilac Puškina i Bajrona, dekan Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i akademik SANU-a.

Do danas, Pavićeva djela imaju preko 80 prevoda u zasebnim knjigama, na različitim jezicima širom svijeta. Pavić je bio nominovan za Nobelovu nagradu, a svjetsku slavu stekao je romanom “Hazarski rečnik”, koji je objavio 1984. godine.

Roman “Unutrašnja strana vjetra” ili roman o Heri i Leandru je napisan u tradiciji magičnog realizma. Roman se čita s obje strane i okreće se kao klepsidra. S jedne strane je priča o Leandru, dok se drugi dio o Heri štampa u obrnutom smjeru. To je roman koji spaja ono što se ne može spojiti: dva pola i roda, dva bića i dvije civilizacije, različite vjekove.

Odlomak

“Ljudski život je čudna trka: cilj nije na kraju, nego na sredini staze; trčiš, i možda si odavno kroz cilj već prošao, a ne znaš, nisi ni primetio kad, a nećeš nikad ni doznati kada. I zato trčiš i dalje.”

Ukoliko želite da uronite u divni svijet literature i pronađete djela velikih svjetskih klasika, kao i djela na psihološke, kriminalističke, ljubavne , avanturističke teme, i ako vam je potrebna stručna literatura, JU Narodna biblioteka “Njegoš” i NVO Društvo prijatelja biblioteke “Njegoš” vas pozivaju da se učlanite u Biblioteku “Njegoš”. Godišnja članarina iznosi pet eura. U okviru biblioteke, koja se nalazi u zgradi Dvorca Kralja Nikole, postoji čitaonica gdje možete provesti sate čitajući zanimljiva štiva. Jedna poslovica kaže da: Dobru knjigu čini dobar čitalac, zato vas željno očekujemo.

 

Ivan Lješković

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci