Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Decembar u znaku Nikšićkih književnih susreta i Boem festa

20181203_105940
Marija Vujović
  • Autor Marija Vujovic
  • 03.12.2018. u 12:07

Posljednji mjesec u godini donijeće, kako smo već i navikli, pregršt kulturnih sadržaja, a u fokusu decembarskog repertoara biće Boem fest i 21. Nikšićki književni susreti. 

Direktorica JU Narodna biblioteka Njegoš Renata Bulajić najavila je da će se pomenuta književna manifestacija održati u periodu od 10. do 12. decembra, kao i da će i ovog puta biti dva segmenta festivala – dječji i segment za odrasle.

„Kada je u pitanju segment za najmlađe, već 10. u sali Nikšićkog pozorišta biće upriličen muzičko-poetski hepening za učenike III, IV i V razreda nikšićkih osnovnih škola, gdje ćemo predstaviti poznate dječje pjesnike kroz stihove i kroz pjesmu, a cijeli dječji segment nosiće naziv „Baš je dobro dobar biti“ u znak sjećanja na Dragana Radulovića“, kazala je ona.

Novina ove godine, u okviru dječjeg segmenta, je da neće pjesnici ići po školama, već će učenici doći u Biblioteku i tamo se družiti 11. sa Todetom Nikoletićem i 12. sa Draganom Kršenkovič-Brković. Pored toga, pjesnici će posjetiti i Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju i Specijalno odjeljenje OŠ „Olga Golović“, kao i Dječje odjeljenje nikšićke bolnice i uručiti im, kako je rekla Bulajić, značajan didaktički materijal.

Na otvaranju Susreta, kada je u pitanju segment za odrasle, predstaviće se dobitnik Ninove nagrade za 2017. Dejan Atanacković. Druge večeri, tačnije 11. decembra sa nikšićkom publikom će se družiti Andrej Nikolaidis.

„Treće veče je najemotivnije i veoma važno. To je Veče nikšićkih pjesnika i prijatelja. I ovog puta će se predstaviti pjesnici iz književnih zajednica „Vladimir Mijušković“, „Mirko Banjević, zatim iz Književnog kluba „Poenta poetika“ i naravno gostujući pjesnici. Ovo veče bitno je i po tome što se bijenalno dodjeljuju nagrade naših književnih zajednica. Ove godine će se dodijeliti nagrade Književne zajdnice „Vladimir Mijušković““, objasnila je ona i dodala da će se sve tri večeri održati u sali Muzičke škole „Dara Čokorilo“ sa početkom u 20h.

Anđa Vukčević Zorić, predsjednica turističkog klastera Montenegro, koji je jedan od organizatora Boem festa, istakla je da nas na drugom izdanju tog festivala – 14. i 15. decembra, očekuje bogat kulturno-umjetnički program.

„Ovim festivalom želimo da promovišemo nematerijalne vrijednosti našeg grada, da podsjetimo na onaj duh Nikšića koji je upravo nastao radom i životom naših umjetnika, naših legendi. Svečano otvaranje biće u JU „Zahumlje“. Tada će biti uprličen omaž Milanu Dugu Krivokapiću, a potom će u hotelu Onogošt biti Kabare boemsko veče gdje nam je gost Ivan Bekjarev i tamburaški orkestar Taslidža iz Pljevalja“, kazala je ona.

U “Zahumlju” će i naredne noći biti upriličeno Boemsko veče i zatvaranje festivala, a ostali programi festivala odvijaće se u nikšićkim lokalima – Oktobar fest-u, Floyd-u i Brues Brothers Bar-u.

„Želimo da Boem festom privučemo što više posjetilaca, da ovo bude jedan kulturno-turistički proizvod“, zaključila je ona.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

U bioskop Cinema 213 ove sedmice stiže pet novih filmova – animacija “Nojeva barka”, horor “Bezgrešna”, akcija “Građanski rat: Svakom carstvu dođe kraj”, drama “Anatomija pada” i animacija “Nina i ježeva tajna”.