Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Film Nikšićanina Seada Šabotića na DokuFestu

2019050709050_2339e734a4dbed01d4f214d0bcd7cfa007bb3bb0ff9bba82e3f144478f58f1a8
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 12.08.2019. u 06:46

Kratki dokumentarni film “Nekome svome” (Ours), mladog crnogorskog reditelja Seada Šabotića, imao je svoju internacionalnu premijeru na 18. Međunarodnom festivalu kratkog i dokumentarnog filma DokuFest u Prizrenu.

Film “Nekome svome” donosi priču o brižnosti prema svojim precima i potomcima, koja je predstavljena kroz priču o crnogorskom bračnom paru koji posjećuju imanje u selu Hazane gdje su sada kuće rođaka koji žive u inostranstvu, a koje tokom godine posjećuje jedino ovaj par.

Ovaj intiman i ličan film nastao je kao dio autorovog istraživanja o našim iseljenicima čiji obrisi su i dalje vidljivi u Crnoj Gori.

“Ovo je film i o tome kako je nepremostiv taj bolan momenat razilaženja jedne porodice. Čini mi se da je to osjećanje u ovom filmu dominantno”, navodi reditelj.

Ovogodišnji slogan DokuFesta je “Istina je ovdje ”, koja se ogleda u raznolikosti filmova, njihovim radnjama i načinu bavljenja temom.

Nakon projekcije filma u Prizrenu, mnogobrojne novinarske ekipe iz inostranstva pokazale su interesovanje za intervjue i razgovore sa rediteljem Seadom Šabotićem i producentom filma Branimirom Žugićem o temi filma i stanju u kinematografiji u Crnoj Gori i Balkanu.

Film “Nekome svome” realizovala je produkcijska kuća LIVE production u saradnji sa Art365, a sufinansiran je sredstvima Ministarstva kulture Crne Gore i Fondacije Petrović Njegoš a uz podršku produkcijske kuće Cinnamon iz Beograda i Opštine Petnjica.

Film je Svjetsku premijeru imao na ovogodišnjem Beldocsu – festivalu dokumentarnog filma u Beogradu.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci