Autor: onogost.me
Foto: Privatna arhiva
08:21
12.8.2019.

Film Nikšićanina Seada Šabotića na DokuFestu

Kratki dokumentarni film “Nekome svome” (Ours), mladog crnogorskog reditelja Seada Šabotića, imao je svoju internacionalnu premijeru na 18. Međunarodnom festivalu kratkog i dokumentarnog filma DokuFest u Prizrenu.


Film "Nekome svome" donosi priču o brižnosti prema svojim precima i potomcima, koja je predstavljena kroz priču o crnogorskom bračnom paru koji posjećuju imanje u selu Hazane gdje su sada kuće rođaka koji žive u inostranstvu, a koje tokom godine posjećuje jedino ovaj par.

Ovaj intiman i ličan film nastao je kao dio autorovog istraživanja o našim iseljenicima čiji obrisi su i dalje vidljivi u Crnoj Gori.

“Ovo je film i o tome kako je nepremostiv taj bolan momenat razilaženja jedne porodice. Čini mi se da je to osjećanje u ovom filmu dominantno”, navodi reditelj.

Ovogodišnji slogan DokuFesta je “Istina je ovdje ”, koja se ogleda u raznolikosti filmova, njihovim radnjama i načinu bavljenja temom.

Nakon projekcije filma u Prizrenu, mnogobrojne novinarske ekipe iz inostranstva pokazale su interesovanje za intervjue i razgovore sa rediteljem Seadom Šabotićem i producentom filma Branimirom Žugićem o temi filma i stanju u kinematografiji u Crnoj Gori i Balkanu.

Film “Nekome svome” realizovala je produkcijska kuća LIVE production u saradnji sa Art365, a sufinansiran je sredstvima Ministarstva kulture Crne Gore i Fondacije Petrović Njegoš a uz podršku produkcijske kuće Cinnamon iz Beograda i Opštine Petnjica.

Film je Svjetsku premijeru imao na ovogodišnjem Beldocsu - festivalu dokumentarnog filma u Beogradu.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 12:40
  13.12.2019.

  Ljubitelji pisane riječi i ove godine biće u prilici da hladne decembarske večeri provedu u prijatnom ambijentu koncertne sale Muzičke škole "Dara Čokorilo" uz program 22. Nikšićkih književnih susreta koji će se održati od 16. do 18. decembra.

 • 07:53
  13.12.2019.

  U JU Zahumlje, hotelu Onogošt i lokalima Flojd, Jerry pub, Mačaka, Blues Brothers, Room 56 i Piceriji Bordo danas i sjutra održaće se treće izdanje Boem festa, pod sloganom "Nikšić pamti svoje legende".

 • 07:39
  13.12.2019.

  Ovog petka na repertoaru bioskopa Cinema 213 su tri filma.

 • 20:33
  12.12.2019.

  NU Sinteza organizije izložbu 40 rok postera iz perioda 1986-1996 godine u holu Filozofskog fakulteta u Nikšiću od 16. do 20. decembra.