Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

FOTO: Gradska kuća novi kutak Dječije biblioteke

gr4
onogost.me
  • Autor Marija Vujovic
  • 16.10.2019. u 11:12

Nedavno rekonstruisano zdanje u parku – Gradska kuća od danas je i zvanično dom Dječije biblioteke.

Rekonstrukcija je podrazumijevala sanaciju krova, ulaznog stepeništa i platoa, kao i zamjenu stolarije, spoljašnje i unutrašnje farbanje, a Elektroprivreda Crne Gore je u ovu svrhu donirala 17.000 eura.

Kako je prilikom današnjeg preseljenja podsjetila direktorica Narodne biblioteke “Njegoš” Renata Bulajić, istorija Društva “Nikšićke čitaonice”, preteče današnje Biblioteke “Njegoš” seže duboko u prošlost (1881), a današnji dan je od krucijalnog značaja za kulturnu istoriju grada Nikšića.

“Bili smo nestrpljivi da se što prije uselimo u ovaj jedinstveni arhitektonski i umjetnički primjerak stvaralaštva jednog vremena, koji ima posebnu ulogu za istorijski i kulturni razvoj Nikšića, pa nam se fizički zahtjevan i obiman posao učinio minornim jer pred sobom imamo savremenu ustanovu u ustanovi, namijenjenu najmlađim korisnicima, sa fondom od oko 15.000 bibliotečkih jedinica”, kazala je Bulajić.

Ovaj edukativni dječji kutak, opremljen po najsavremenijim standardima, sa radnim stolovima, PC- jevima, pametnom tablom, pristupom internetu i bogatim didaktičkim materijalima, smješten je, kako je istakla, u ovalnoj sali, dinamičnom i živom prostoru namijenjenom ovoj osjetljivoj grupi.

“U planu i programu rada Dječije biblioteke je mnoštvo sadržaja, počevši od radionica kreativnog pisanja, prezentacija u kojima djeca učestvuju u različitim aktivnostima (prave mapu priče, izrađuju reklamu za priču, plakat, scenario), potom učestvuju u igrama i aktivnostima za razvijanje čitalačke motivacije, kreiraju edukativne radionice elementima igre, osmišljavaju dramske forme sa svojim mentorima i roditeljima, i to sve sa ciljem promocije kulture čitanja, njegovanja kulta knjige, podizanje nivoa informacijske pismenosti”, dodala je ona i zahvalila Opštini Nikšić, L-Gradnji i EPCG na, kako je kazala, nesebičnoj pomoći i podršci, a sve sa ciljem da se sačuva pisano, naučno i kulturno nasljeđe grada pod Trebjesom.

U Gradskoj kući se nalazi i pres sala sa 80 mjesta otvorena za sve programe iz domena kulture i umjetnosti, seminare, radionice, treninge, izložbe. Postavljen je i sistem video-nadzora.

Potpredsjednica opštine Sonja Nikčević istakla je da je Elektroprivreda i ovom prilikom iskazala svoj društveno odgovoran odnos. Najavila je i nove projekte.

“Upravo ovih dana privodi se kraju zahtjevna tenderska procedura nakon koje će i zvanično započeti potpuna rekonstrukcija Dvorca kralja Nikole u čijim prostorijama se nalazila i Dječija biblioteka. Pomenuta činjenica obavezala nas je da pronađemo novu lokaciju za preseljenje Dječije biblioteke, a sigurna sam da je izbor Gradske kuće, kao budućeg okupljališta najmlađih ljubitelja knjige, najprihvatljivije rješenje”, smatra ona.

Ovo zdanje, podsjetila je, kroz istoriju je mijenjalo svoju namjenu, a smatra da će sada zasigurno postati mjesto u kojem će najmlađi sugrađani ne samo započinjati svoju čitalačku avanturu, već i kvalitetno provoditi svoje slobodno vrijeme koristeći brojne sadržaje koje pruža Dječija čitaonica, opremljena po najsavremenijim standardima.

“Stoga sam više nego sigurna da ćemo stvaranjem ovakvih uslova uspjeti da knjigu vratimo na mjesto koje zaslužuje i koje mora imati u razvoju svakog djeteta. Posebno je to značajno jer smo svjedoci da danas knjiga polako gubi korak u trci sa savremenim tehnologijama. Raduje me i to što se sada Dječija biblioteka nalazi na lokalitetu gradskog parka koji okuplja najveći broj najmlađih sugrađana i zato sam uvjerena da neće ostati neprimijećena te da će ih zaintrigirati da svrate i upoznaju se sa njenim brojnim sadržajima i mogućnostima”, dodala je Nikčević.

Predrag Krivokapić iz EPCG kazao je da su se sa zadovoljstvom odazvali na inicijativu Narodne biblioteke “Njegoš” i uzeli učešće u rekonstrukciji Gradske kuće.

“Posebno nas raduje nova namjena ovog zdanja, što će to biti Dječija biblioteka sa nekih 15.000 bibliotečkih jedinica. Vjerujem da će naši najmlađi sugrađani u što većem broju dolaziti i čitati knjige i na taj način sebe razvijati i uzdizati kao ličnosti”, zaključio je on.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci