Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Knjiga ,,Konture horizonta“, Aleksandra Ćukovića, promovisana u Beogradu

12192951_921809534533226_1910644381_o
Dušan Bošković
  • Autor onogost.me
  • 30.10.2015. u 18:27

Razgovor o knjizi intervjua "Konture horizonta", Aleksandra Ćukovića bila je tema tribine Instituta za filozofiju i društvenu teoriju, Univerziteta u Beogradu. Na tribini održanoj 27. oktobra, pored autora učestvovali su prof. dr Ratko Božović, prof. dr Aleksandar Prnjat, prof. Radoje Femić i dr Predrag Milidrag.

“Ima vrlo malo knjiga intervjua na našim južnoslovenskim područjima u proteklih dvadeset, trideset godina, koje obuhvataju širok spektar intelektualaca i ljudi od riječi i misli. Zbog toga, knjiga kolege Aleksandra Ćukovića predstavlja uistinu doprinos oslikavanju intelektualne situacije, u ovom slučaju ponajviše u Srbiji i Crnoj Gori. Aspekt sagovornika je vrlo širok, kao i aspekti njihovih uvjerenja i teorijskih pozicija koji su vrlo raznoliki. Sam Ćukovićev pristup je, čini mi se, uistinu omogućio da knjiga oslika jedan duh vremena na ovim našim balkanskim prostorima, duh vremena godine 2015, da nam pruži pogled na to kako intelektualna elita u Srbiji i Crnoj Gori danas misli o problemima društva i svijeta” kazao je dr Predrag Milidrag. On je dodao da će Ćukovićeva knjiga ,,biti i ostati mjerilo stanja duha ovdje i danas“.

Prof.dr Ratko Božović izdvojio je i prokomentarisao najzanimljivije i najznačajnije segmente svih intervjua u knjizi.
“Ovu knjigu pročitao sam na mah čim sam je dobio. Ona je meni bila dragocjena jer sam upoznao ne mali broj intelektualaca o kojima nijesam znao dovoljno. Moja raznovrsnost je u Aleksandrovoj knjizi tolika da sam ja na neki način bio u znaku nekakvog oslobađanja onih tema kojima se nikada nisam bavio. Ja o Titu nikada nisam progovorio ni jednu jedinu riječ, a dabome, na neki način, bio sam jedan od onih koji nije titoista. Bio sam u nekoj alternativi, a Aleksandar mi je dao priliku da o tome progovorim”,  kazao je prof. Božović. 
On je dodao da se dostojanstvo knjige mora braniti i likovnom opremom, koja je u ovom slučaju izuzetna.

Profesor Radoje Femić istakao je da u cjelokupnom iskustvu misaonog i uopšte intelektualnog diskursa, jedan od najizazovnijih segmenata predstavlja čin postavljanja pitanja
“Upitati, iznad svega, znači osvijetliti dotad nepoznato, razgrnuti skrivano, problematizovati udobnu konvenciju monološke samodovoljnosti. U to nas uvjerava i nedavno objavljena knjiga intervjua Aleksandra Ćukovića, ostvarenog novinara i književnika. Žanrovski profilisana kao knjiga intervjua, na prvi pogled djeluje kao zbirka spontano vođenih razgovora, sačinjenih različitim povodima i prilikama, koji su se isključivo potrebom objedinjavanja našli na jednom mjestu. Međutim, detaljniji uvid u knjigu dozvoljava uvjerenje da riječ o brižljivo komponovanoj cjelini, utemeljenoj na izvjesnim idejnim polazištima koja su, uprkos raznolikosti sagovornika, ili upravo zahvaljujući tome, uočljiva”, rekao je on. 
Prof.dr Aleksandar Prnjat naglasio je autor da je pokušao da od sagovornika izvuče najbolje i pokaže gdje su intelektualci danas, kako razmišljaju i čime se bave.
“Teško je reći šta je u knjizi zajedničko, odnosno, knjigu povezuje Aleksandar Ćuković koji je svojim pitanjima pokušao i uspio da se prilagodi svakom od sagovornika i da postavi ono pitanje koje je relevantno za njegovo djelo”, kazao je.

 

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci