Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Nepokretni spomenici kulture Crne Gore na internet platformi

vigoris1
Ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 07.08.2020. u 13:18

Kompanija "Vigoris Ecotech" će imati priliku da prvi put mapira sve kulturno istorijske spomenike Crne Gore na jednom mjestu putem jedinstvene platforme, zahvaljujuci podršci Evropske Unije, Ministarstva nauke i Ministarstva finansija, kroz realizaciju IPA projekta “3D Virtual Heritage.”

Ovaj projekat se realizuje u okviru Kolaborativne Grant šeme za inovativne projektne ideje (Program EU i CG za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu).

“Zahvaljujući digitalnim tehnologijama građani imaju neviđene mogućnosti za pristup kulturnom materijalu, dok uporedo institucije mogu doprijeti do šire publike, angažovati nove korisnike i razviti kreativne i pristupačne sadržaje za slobodno vrijeme i obrazovanje. Kreiranjem on-line dostupne digitalne baze spomenika kulture stvara se mogućnost lake dostupnosti informacijama, sagledavanju, analiziranju, učenju, upoređivanju i uživanju u digitalnom svijetu nepokretne baštine Crne Gore”, navodi se u saopštenju ministarstva nauke.

Projektom se pozivaju zainteresovani, državne institucije, strukovne i profesinalne organizacije, obrazovne institucije, umjetnici, programeri i pojedinci da razmotre načine kako da optimiziraju upotrebu kapaciteta za digitalizaciju, inovirajući svoje prakse što podrazumjeva udruživanje napora za digitalizaciju od strane kulturnih institucija, državnih i lokalnih samouprava, turističkih organizacija i ostalih zaintersovanih koji vide svoje polje djelovanja u digitalizaciji kulturnog nasljeđa, gradeći kompetentnost za digitalizaciju u Crnoj Gori.

“Budi dio digitalizacije crnogorske kulturne baštine. Brendirajmo Crnu Goru kao “digitalnu destinaciju kulture””, poručuje se u saopštenju.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci