Autor: onogost.me
Foto: Marija Goranović
08:29
12.6.2019.

Nikšićke balerine "na vrhovima prstiju“ završile školsku godinu

Nikšićke balerine, koje osnovno obrazovanje iz klasičnog baleta stiču u Baletskog školi "Princeza Ksenija“ sinoć su na javnom času pokazale elemente koje su savladale tokom školske godine.


Na sceni Nikšićkog pozorišta, 40 mladih balerina, raspoređene u tri razreda, na završnom ispitu pokazale su stečeno znanje koje su imale priliku da usvajaju od predmetnog nastavnika Eme Veljić.

Direktorica škole, Vanja Pantović istakla je da Baletska škola „Princeza Ksenija“ tradicionalno, na kraju svake školske godine predstavlja realizaciju nastavnog plana i programa u okviru javnog časa koji je ujedno i završni ispit.

„Predsjednica komisije je Svetlana Tsidilina, profesorica sa konzervatorijuma „Čajkovski“ iz grada Perma iz Rusije. Ona je već nekoliko godina kod nas prvo kao gostujući, a sad kao stalni profesor. Još jedanput moramo da vidimo progres naših učenika povodom realizacije vrlo zahtijevnog plana i programa što čini bazu najvažnijeg segmenta rada. Na to se naslanja produkcija, predstava koje radimo i koje je nikšićka publika imala priliku da vidi. Ove godine je to bila „Vragolanka“, prošle godine „Pepeljuga“ tako da nikšićanke rastu zajedno sa dobrim produkcijama škole“, kazala je Pantović.

Ona je sa zadovoljstvom konstatovala da su balerine počele da rade elemente na vrhovima prstiju, što je svakako najradosniji trenutak u radu svake balerine, kaže Pantović, jer mu prethodi jedan mukotrpan i težak posao.

„Ovo je super profesionalni trenutak u radu naše škole kada komisija sagledava postignuća. Moram da kažem da smo uvijek oduševljeni Nikšićkim balerinama, jer su one nekako posebne i drugačije od svojih drugarica iz Bara i Podgorice. Ono što je jako bitno, da smo ove godine dobile divan prostor u Nikšićkom pozorištu. Svi uslovi koje imaju Nikšićke djevojčice su najbolji mogući. Sad samo čekamo da one stasavaju“, istakla je Pantović.

Sledeće školske godine, Baletska škola „Princeza Ksenija “proslaviće značajan jubilej, 20 godina postojanja, a čitavu godinu obilježiće niz gala koncerata i posjete gostujućih profesora iz svih djelova svijeta.

Marija Goranović

Ostale vijesti iz kategorije

 • 15:15
  23.9.2019.

  Na gradskom trgu, u okviru Septembarskih dana, održana je smotra dječijih folklornih ansambala u organizaciji JU „Zahumlje“. 

 • 11:52
  23.9.2019.

  U sali Nikšićkog pozorišta večeras, sa početkom u 18h, biće izvedena predstava za djecu Akordovog dječijeg teatra “Sedam Snežana i patuljak", koju je po tekstu Toda Nikoletića, režirao Dragan Knežević.

 • 08:25
  23.9.2019.

  U sali Nikšićkog pozorišta večeras, sa početkom u 20h, biće izvedena predstava Akordovog omladinskog teatra “Dnevnik Ane Frank”, koju je po dramatizaciji teksta Cvetina Aničića, režirao Dragan Knežević.

 • 08:10
  23.9.2019.

  Opština Nikšić i Nikšićko pozorište organizuju besplatno izvođenje predstave „Budi drug” za sve polaznike u školu sa teritorije našeg grada. Predstava će biti izvedena na sceni Nikšićkog pozorišta danas u dva termina: u 10 i 12h.